Galerii: rahvusvahelise poistekooride festivali peakontsert ja rongkäik

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii nagu lubas neljapäeval Tartu raeplatsil rahvusvahelise poistekooride festivali Estonia avamisel festivali kunstiline juht Hirvo Surva – et laupäeval tuleb kontserdiks ilus ilm – nõnda ka läks. Täna hommikul ja pärastlõunalgi üle taeva käinud sajupilved olid festivali peakontserdi tule süütamise ajaks kadunud ja päike paistis suure vabaõhukontserdi võimsa lõpuni.

Peotule süütamisel Narva mäel esimese laulupeo mälestusmärgi juures osalesid Tartu poistekoor, poistekooride laulupeo algataja Uno Uiga ja seekordse festivali korraldustoimkonna esimees Arvi Karotam. Tuli liikus kahe politseiauto vahel nõukogudeaegses lahtises maastikuautos kesklinna ja sealt juba rongkäigu eesotsas Jakobi mäest üles Tähtvere laululava poole.

Kõnniteedel lehvitasid puhkpilliorkestrile Tartu ning poiste- ja meeskooridele tartlased ja lauluhuvilised kaugemalt. Hüüti vastastikuseid tervitusi. Kõlas mitmes keeles laule, sest ka osalevaid koore oli mitmelt maalt: Leedu, Läti, Rootsi, Soome, Saksamaa, Šveitsi, Ungari, Venemaa ja Eesti. Rongkäik oli peast kuni sabaotsani, mille moodustasid Ülenurme gümnaasiumi poistekoor ja Tallinna tehnikaülikooli akadeemiline meeskoor, parajasti nii pikk, et selle möödumiseks kulus 20 minutit.

Laulukaare alla kogunenud ühendkoor, milles oli umbes 2200 poissi ja 800 meest, esitas Hirvo Surva dirigeerimisel kõigepealt meie tavapärase laulupidude avalaulu «Koit». Kui tervituse oli öelnud kultuuriminister Indrek Saar, laulis ühendkoor ingliskeelse laulu «The Song», mille viisi autor on Rasmus Puur ja sõnade autor Veiko Tubin. Eeslaval andis oma osa kaks vokaalansamblit – nur wir Saksamaalt ja tartlaste Noorkuu.

Mõlemad ansamblid said hiljem ka omaette laulda, kusjuures sakslased esitasid muu hulgas «Eesti lipust» ühe salmi. Kuid eesti keeles – ja publik tõusis kohe, juba esimeste sõnade ajal püsti.

Omaette laulsid kaks tundi ja nelikümmend minutit kestnud laulupeol meeskoorid, Eesti poistekoorid ja valikpoistekoorid. Vahepeal tegid ahhetama panevaid trikke Tartu skatepargi kolm noormeest.

Laulupeo lõpus kõlasid võimsalt ühendkooride esituses Kuno Arengu dirigeeritud Rudolf Tobiase «Nescitis vos», Vangelise «Conquest of Paradise» Kuldar Schütsi juhatusel ja Edward Elgari «Land of Hope and Glory», mida dirigeeris Jüri-Ruut Kangur. Osales üle-eestiline noorte sümfooniaorkester.

Tänukõne pidanud korraldustoimkonna esimees Arvi Karotam ütles, et Tartust on saanud maailma poistelaulu pealinn. Ühtlasi juhtis ta tähelepanu asjaolule, et publik kuulis ja nägi Tartu laululaval maailma suurimat ühendpoistekoori.

Laulupeotule andsid poistekooride festivali peakontserdi korraldajad üle vaimuliku laulupeo esindajatele. Et vaimulikest koorilauludest osa saada, tuleb huvilistel koguneda Tartu lauluväljakule kahe nädala pärast, juuli esimesel nädalavahetusel. Aga juba järgmisel laupäeval, 27. juunil, toimub sealsamas popkooripidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles