Inspektorid ei avastanud Emajõel suuri seaduserikkumisi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaispektsiooni ja politsei reid Emajõel.Pildil lõkkease keelatud kohas.
Keskkonnaispektsiooni ja politsei reid Emajõel.Pildil lõkkease keelatud kohas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Keskkonnainspektsioon korraldas möödunud reedel koos politsei- ja piirivalveameti ning keskkonnaametiga ulatusliku reidi Emajõele, et kontrollida kaitseala piirangutest kinnipidamist ja paadimehi.

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo juhtivinspektori Jane Türbsal-Trolla sõnul oli reidipäeval paadiliiklus Emajõel Tartust ülesvoolu vaikne ning suuri eeskirjarikkumisi ei avastatud. «Me ei tuvastanud vanajõgedes ühtegi mootorpaadiga liikujat ja ka nendel aladel, kus on praegu liikumiskeeld, me kaitse-eeskirja rikkumisi ei avastanud,» sõnas Türbsal-Trolla.

Leiti küll üks ebaseaduslik lõkkekoht, kuid ühtegi inimest seal enam polnud. «Ilmselt olid nad alles värskelt ära läinud, sest lõke veel suitses,» kirjeldas Türbsal-Trolla valitsenud olukorda. Ta tuletas meelde, et lõkke tegemine ja telkimine selleks mitte ettenähtud kohas on looduskaitseseaduse järgi keelatud.

15. aprillist 30. juunini ei tohi Emajõe luha sihtkaitsevööndis ka paadist kaldale minna. «Kui keeluaeg saab läbi, võib kaldalt kala püüda, aga telkida ja lõket teha ei tohi,» kordas Türbsal-Trolla reeglid üle. Ta soovitas kõigil, kel on plaanis Emajõele kalastama minna, otsida looduskaitsealade kohta enne teavet internetist. Näiteks keskkonnaameti kodulehelt.

Alam-Pedja looduskaitsealalt tagasi sõites tuli inspektoritel pöörata mitmel korral tähelepanu sellele, et kalastajad olid sõitnud oma sõidukitega liialt lähedale Emajõe äärde.

«Inimesed olid Jänese matkaraja juures sõitnud oma autodega Emajõe ranna- ja kalda piiranguvööndisse, mis on sada meetrit. Kes sõidavad kaugemale puude alla või päris kaldasse, rikuvad sellega looduskaitseseadust,» selgitas Türbsal-Trolla.

Juhtivinspektori sõnul ei anna ka näiteks invasõiduki märk õigust autoga jõe äärde parkida. «Tuleb ikkagi looduskaitseseaduse sätteid järgida. Praegu tuvastasime, et sõidetakse päris vee piirile,» sõnas Türbsal-Trolla. Kõik, kes olid kohe nõus oma sõiduki ära viima, pääsesid suulise märkusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles