Eurohindade ümardamine kliendi kasuks maksis poele üllatuslikult kätte

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony salongi omanik Väino Pool imestas, kas tarbijakaitsel pole midagi targemat teha kui hinnasildil komakohti lugeda.
Sony salongi omanik Väino Pool imestas, kas tarbijakaitsel pole midagi targemat teha kui hinnasildil komakohti lugeda. Foto: Margus Ansu

Tartus Raatuse tänaval asuva Sony salongi müügimees sai eelmisel reedel šoki, kui saabus tarbijakaitseametnik ja alustas firma suhtes väärteomenetlust, sest poe hinnad olid kroonidest eurodesse arvestatud tarbija kasuks.


Tarbijakaitseameti kontrollakt toob näiteid, et 17 800 krooni maksev kõlar ei maksa mitte 1137 eurot, nagu hinnasildil, vaid 1137,62 eurot. 39 500 krooni maksva röögatu ekraaniga teleri hind pole eurodes mitte 2524, vaid 2524 eurot ja 50 senti.

Kui aga majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse põhjal veelgi täpsemad arvutused teha, siis selgub, et ka ametnik eksis – tema arvutatud summa oli nii esimesel kui teisel juhul ühe eurosendi võrra tegelikust väiksem.

Ametisse vaibale

Ametniku viga veaks, aga poe omanik Väino Pool küsib nüüd, kas ametnikel pole enam midagi mõistlikumat teha. «Helistasin ja küsisin, milline karistus nüüd ootab, ja mulle öeldi, et vaevalt me teid üle tuhandekroonise trahviga karistame,» räägib ta.

Pool on konverteerinud kõik kroonihinnad tarbijale kuni 99 eurosendi ulatuses kasulikumaks, sest niikuinii loobuvad kaupmehed euro tulles varem või hiljem sentide komakohtadega hindadest – see ei vasta lihtsalt elementaarsele äriloogikale.

Nüüd aga peab ta minema sel nädalal tarbijakaitseametisse vaibale, pealekauba võib amet avaldada tema firma eksimuse oma kodulehel. «Ei osanud uneski näha, et kliendile soodsam hind on meie riigis kuritegu,» ütles ta. «Tarbijakaitse on meie riigis kutsutud ellu selleks, et kaitsta tarbijaid. Mulle tundub, et tarbijakaitse ei tegele mitte oma põhitegevuse, vaid trahvide korjamisega.»

Pool ei kavatse siiski ametnikele jalgu jääda ja ümardab oma hinnad neile meelepäraseks.

Tarbijakaitseameti enda kommentaare kuulates selgub siiski, et tegu pole sugugi ühe otsaga looga. Nimelt ei müü Pooli kauplus letil olevaid kaupu enne tulevat aastat eurodes ega tohigi seda teha. Tema ülesanne on praegu üksnes näidata hindu eurodes, et harida tarbijaid.

Kahe otsaga lugu

Võib ju väita, et elektroonikakaupade hindade sentide komakohtade näitamine lõppeb niikuinii mõne aja jooksul pärast esimest jaanuari. Praegu aga tuleb Sony salongis käinud ja kontrollakti koostanud Tartu- ja Põlvamaa peainspektori Merike Leilopi sõnul täita seadust.  

«Salongis oli probleem eurohinna-teavitusega,» lausus ta. Leilopi väitel ei pruugi salong trahvi saada. Ta osutas kauba ja teenuse hinna avaldamise määrusele.

Ka mõnda aega pärast 1. jaanuari 2011 peavad krooni- ja eurohinnad olema hinnasiltidel kõrvuti. Siis on olukord vastupidine – eurohindadest ei tohi konverteerida kroonihindu suuremate ümardustega, kui määrus ette näeb.

Leilop rõhutas, et arvutused peavad olema tehtud nii, nagu määrus ette näeb. «Selle määruse eesmärk on tarbija informeerimine ja arvutused peavad olema tehtud nii, nagu määrus ette näeb,» rääkis ta.

Poolil on võimalik teha tarbijakaitseametnikku relvitustav nipp – kui ta paneks praegu sellesama 39 500 krooni maksva hiigelekraaniga teleri hinnaks 39 492,02 krooni, saaks ka ümber konverteerituna näidata hinda 2524 eurona – seega igasuguste komakohtadeta.

Kolmas koht pärast koma
•    Tuleva aasta 30. juunini peavad hinnad olema hinnasildil ja hinnakirjades nii kroonides kui eurodes. Eesti Panga kurss on 15,6466 krooni ühe euro eest.
•    Hinna kroonidest eurodesse ja eurodest kroonidesse ümberarvestamisel saadud tulem ümardatakse sendi täpsusega 3. koha järgi pärast koma. Kui 3. kohal pärast koma on 5 või suurem arv, ümardatakse 2. kohal olev arv ühe võrra ülespoole. Kui 3. kohal pärast koma olev arv on 0–4, jäetakse 2. kohal olev arv muutmata.
Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles