Piltuudis: Tartu rattaralli parima stardikiirenduse tegi tandem

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rattaralli 142 km sõidu start. Esimesse kurvi saabus esimesena tandemratas.
Tartu rattaralli 142 km sõidu start. Esimesse kurvi saabus esimesena tandemratas. Foto: Margus Ansu

Tartu rattaralli pikema, 142 km sõidu, avameetritel oli üllatuslikult kõige kiirem ratturite tandem. Kui tavaliselt sõidetakse tandemratastel üsna võistlejaterivi lõpus, siis need kaks meest suutsid lõigata Võidu sillale suunduvasse kurvi esimestena.

Tarmo Kopli ja Priit Salumäe, mõlemad rattaringkondades tuntud mehed, püüavad sooloratturitele pikal rajal vastu saada.

Kell 10 esimene start ja kell 11 teine. Tartu kesklinnast võttis suuna Jõgeva maanteele kahe stardi peale kokku ligi 4000 jalgratturit.

«Enam ei jõua,» teatas lopsakat Supermani kostüümi kandnud noormees oma kaaslastele juba Narva mäel. Tõsi ta on, et esimene tõus pani ratturid proovile ja kui liidrid tuhisesid sellest üles kõigest paar minutit pärast starti, siis aeglasematel kulus sõidu 1,7. kilomeetrile jõudmiseks 12 minutit. Tegelikult ei olnud viimaste tempo nii palju aeglasem, sest ka stardikorist välja saamisele kulub päris kaua aega.

Lühema maa sõitjatel pole tarvis Tartust väga kaugele minna. Lähte järel pöörab rada paremale Kukulinna peale, sealt omakorda pedaalitakse Vedule, Aoverre, Luunjasse ja Tartusse tagasi. Kokku tuleb sõita 63 km, mis on enamikule rajale läinutele tõenäoliselt jõukohane. Ilm on ilus, segada võib vaid kerge küljetuul.

Kui ratturiterivi esimene pool koosnes eranditult väga sportlikest inimestest, siis rivi tagumises otsas leidus meeleolukaid kostüüme ja tandemrattaid. Ühel tandemil pedaalis lausa kolm inimest.

Tartusse tagasi jõuavad esimesed 63 km sõitjad arvatavalt juba pooleteise tunniga.

Pikale, 142 km pikkusele sõidule läinud pole enam algajad. Nemad sõidavad Jõgevale, sealt Laiuse ja Kuremaa kaudu võetakse suund Tartu poole tagasi. Läbitakse veel Palamuse, Luua, Kaiavere, Elistvere ning Kukulinnas ühtib distants lühema võistlusmaa rajaga.

Seoses rattasõiduga peavad autojuhid arvestama päris suurte liikluspiirangutega nii Tartu kui Jõgeva maakonnas. Marsruudil Tartu linn -  Lähte – Kaarepere – Jõgeva – Laiuse – Kuremaa – Palamuse – Luua – Kaiavere – Elistvere – Kukulinna – Vedu – Kikivere – Aovere – Luunja – Kabina – Ihaste – Tartu tuleb jälgida liiklusmärke ning kuulata regileerijate korraldusi.

Kella 10.45 - 18ni on liiklusele suletud Aovere-Luunja maantee. Ümbersõit toimub Tartu linna kaudu.

Tartus on pühapäeval, 31. mail kell 9.50–10.15 ja 10.55–11.20 suletud Turu tänav, Võidu sild, Narva mnt ja Puiestee tänav. Rattaralli finišeerub Wiiralti ja Lammi tänava, Ihaste silla ja Turu tänava kaudu. Ihaste sild suletakse liikluseks kell 10.45–19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles