Karis tooks sajad töötud Soome doktorid Eestisse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise hinnangul oleks üks konkreetsem tee Eesti ülikoolide rahvusvahelistamiseks see, kui tuua mõistlikum osa Soome tuhatkonnast doktorikraadiga töötust Eestisse.

«Tõenäoliselt on mõistlik anda meil võimalus Soome doktorikraadiga inimestele, kes on seal üle jäänud,» rääkis Karis Postimees.ee’le.

«Nad tuleb üles leida, teha neile selge pakkumine, et nad võiksid jätkata näiteks Tartu Ülikoolis, ja ma usun, et üksjagu neist tuleks siia.»

Karise väitel ei ole enamik neist soomlastest töötud seepärast, et nad on rumalad, vaid pigem on nad süsteemi hammasrataste vahele jäänud.

«Me vaatame alati Soome haridussüsteemi väga positiivselt, aga seal on ka negatiivseid aspekte, näiteks kõrgharidusega inimeste ületootmine,» selgitas ta eelkirjeldatud tööpuuduse tausta.

Rektori sõnul soosib kontakte Soomega see, et asume ühes kultuuriruumis ning ka tekkiv keelebarjäär on kergemini ületatav. «Nagu te näete, tahavad Soome noored väga siia õppima tulla,» tõi ta paralleeli.

Karise nägemuses saaks ülikool ise hakata soomlastega kontakti otsima, kuid teisalt oleks paras korraldada kahe riigi haridusministrite kohtumine, sest eks Soomegi on huvitatud probleemi lahendamisest.

Rektori väitel ei tähenda soomlaste Eestisse toomine täiendavaid kulutusi, sest kuigi välismaalastest professoritele makstakse siin ajutiselt kohalikest kõrgemat palka, on selleks ette nähtud raha praegu Eestis üle, kuna tulijaid on olnud vähe. Samuti on tema sõnul võimalik vastava sisuga projekte koostada tulevikus ja laiemalt.

Helsingin Sanomat kirjutas hiljuti, et Soomes on praegu 35 000 kõrgharidusega töötut, lisaks umbes 1000 töötut doktorit ja litsensiaati.

Soome lehes leitakse ka, et kõrgkoolitatute töötuserisk on põhjanaabrite juures viimastel aastatel suurem kui kunagi varem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles