Läti sõdurite ja sõjapõgenike mälestuspaigas tulevad talgud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 26. aprillil kell 12 korraldavad Eesti sõjahaudade hoolde liit, Läti vennashaudade komitee ja Tartu läti selts koostöös läti keeleteadlase ja publitsisti Janīna Kursīte ning Läti sõjamuuseumi spetsialisti Mārtiņš Mitenbergiga Tartus suured talgud läti sõdurite ja sõjapõgenike haudade korrastamiseks.

Talgutel osalevad ka eesti ja läti noored, kooliõpilased Riia 1. gümnaasiumist, Riia 2. gümnaasiumist, Riia 45. keskkoolist ning Läti suursaadik Eestis Juris Bone.

Esimese maailmasõja ja Eesti Vabadussõja ajal viibis Tartu, toonase nimega Jurjevi ümbruskonnas mitusada lätlast, kes võitlesid Läti küttide 9. tagavarapataljonis, neid oli paigutatud Tartus asuvasse sõjahospidali või nad saabusid siia põgenikena. Paljud neist inimestest on maetud Raadi Uue-Jaani kalmistule, kus 1930. aastal püstitati ning hiljem taastati mälestusmärk kirjaga “Läti küttide rügemendi 180 sõduri ja 98 läti põgeneja mälestuseks 1915–1918”.

Sel aastal löövad talguil kaasa ka need eesti ja läti noored, kes on osalenud Eesti sõjahaudade hoolde liidu ja Läti vennashaudade komitee eestveetavas projektis “Reviving joint history of Estonia and Latvia”. Projekti toetab Eesti-Läti piiriülese koostöö programm ja selle eesmärk on tutvustada kahe riigi ühist ajalugu.

Talgud on pühapäeval, 26. aprillil kell 12–14 Uue-Jaani kalmistul, talgutele järgnevad pidulikud kõned ning lillede ja küünalde asetamine korrastatud mälestuspaika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles