Tartu tuntud vargapoisid laiendasid oma tegevust Elvasse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid
Eesti kroonid Foto: Toomas Huik.

Politsei pidas Elvas kinni kaks 13-aastast noormeest, kes on Tartumaal toime pannud ridamisi vargusi.


Laupäeval, 18. septembril sai politseipatrull väljakutse Elva teenindusmaja juurde, kust varastati ühekorraga kaks jalgratast. Juba poole tunni möödudes tehti uus väljakutse Elva äärelinna, kus murti sisse 90-aastase naisterahva koju ning varastati sealt sularaha, rääkis Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel.

Ohver rääkis politseinikele, et kaks noormeest tulid joogivett paluma. Samal ajal, kui memm jooke serveeris, näppasid vene rahvusest poisikesed ukse eest võtmed ning vanainimese rahakotist viimased 80 krooni.

Isikute kirjeldused võtnud politseinikud autopatrullis ja kaks abipolitseinikku mopeedidel hakkasid lähiümbrusest juhtumitega seotud kahtlustatavaid otsima.

Ei möödunud kaua aega, kui kirjeldusele vastavad pikanäpumehed leiti kohalikust poest. Noored ostsid parasjagu vargusega saadud raha eest krõpsu ja limonaadi. Üllatuslikult seisid poe ees rattahoidlas needsamad jalgrattad, mille vargusest vähem kui tund aega varem teatati.

Vargapoiste tabamisest tundsid suurt rõõmu ühtaegu nii kallite jalgrataste omanikud kui ka vanaproua, kes võtmed ja 80 krooni tagasi sai.

«Noormehed tulid liinibussiga Tartust Elvasse vargile ja bussist mahaastununa silmati lukustamata jalgrattaid, mis Elva linnas kohe ka liiklemiseks kasutusele võeti,» kirjeldas pressiesindaja vahendusel juhtumit uuriv patrullpolitseinik Tarmo Pütsepp.

Noormeeste eesmärgiks oli leida väikelinnast heausklikke vanaprouasid, kelle tagant varastada erinevaid esemeid. Mitmel juhul satuti kokku ettevaatlike kodanikega, kes ust kutsumata külalistele ei avanud. Ühel juhul nende plaan siiski õnnestus.

«Sarnased juhtumid, kus vanainimeste tähelepanu hajutades nende järelt midagi varastada püütakse, on üsna levinud. Ärge laske oma koju juhuslikke ja tundmatuid inimesi veendumata selles, et teie vara ja ka teie ise olete võõraste eest kaitstud,» lisas Pütsepp.

Pütsepa sõnul olid kaks 13-aastast poisikest politseile juba varasemast tuttavad. Neist ühel on varasemast kirjas 24, teisel koguni 32 süüteoepisoodi.

Lõuna prefektuuri ennetusteenistuse vanem Marina Paddar kinnitas omalt poolt, et politsei tegeles samade poistega Tartu linnas vaid loetud päevad enne Elvas toime pandud vargusi. Ka siis lasus noortel süü mitmete jalgrataste varguses.

Juhtumite puhul, kus õigusrikkujaks on alaealine, vormistab politsei vastavad dokumendid ja saadab materjalid Tartu maakonna alaealiste komisjonile mõjutusvahendite kohaldamiseks.

«Arvestades, et üks noormeestest seisis alaealiste komisjoni ees alles 16. septembril, on raske öelda, milline saab olema komisjoni seekordne otsus karistuse osas. Kõige rangem variant näeb ette lapse suunamist erikooli, kuid ajalugu on näidanud, et ega erikooli seinadki kõiki kinni suuda hoida,» lisas Paddar.

Noorte õigusrikkujatega tegeleb edasi Lõuna prefektuuri noorsoopolitsei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles