Kaitseväelased harjutavad Tartus arvutipõhist koostööd Taani diviisiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisteväe ühendatud õppeasutuste kõrgem sõjakool.
Kaisteväe ühendatud õppeasutuste kõrgem sõjakool. Foto: Sille Annuk

1. jalaväebrigaadi staap koos allüksuste juhtimispunktidega osaleb sel nädalal Tartus arvutipõhisel õppusel Cool Lion 2010, mille käigus harjutab tegutsemist diviisi koosseisus.

Tänasest reedeni kestva õppuse raames harjutavad 1. jalaväebrigaadi staabi ning sellele alluvate üksuste juhtimispunktid erinevate lahinguoperatsioonide läbiviimist tingliku Balti diviisi alluvuses, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Õppuste tegevus mängitakse läbi Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste matkekeskuses asuva lahingute imiteerimisprogrammiga JCATS.

1. jalaväebrigaad on koos Taani ja Leedu üksustega seotud Taani diviisiga alates eelmise aasta augustist. Tegemist on väljaõppealase sidumisega, mille tulemusena saavutavad riikide staabid ja üksused täieliku koostöövõime ning on suutelised teostama ühisoperatsioone. Esimene Eesti brigaadi ning Taani diviisi ühisõppus pärast nende omavahelist sidumist oli aasta tagasi toimunud ühisõppus Cool Lion 2009.

«Erinevalt eelmisest aastast, mil õppust juhtis Taani nõustamis- ja väljaõppemeeskond, korraldab ja juhib õppust Cool Lion sel aastal maaväe staap,» ütles maaväe staabi operatiivosakonna ülem kolonelleitnat Aivar Kokka. «Taani diviis on 1. jalaväebrigaadi juhtimisstruktuuri väljaõppes oluline osapool, mis tagab koostöövõime alalhoidmise NATO raamistikus,» lisas ta.

Õppusest võtab osa ligi 160 Eesti ja pea 30 Taani kaitseväelast.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest. Brigaadi koosseisu kuulub ka elukutselistest kaitseväelastest koosnev Scoutspataljon.

Taani diviis (taani k. Danske Division) on Taani maaväe suurim väekoondis ning üks neljast NATO Kirdekorpusesse kuuluvast diviisist. Lisaks 1. jalaväebrigaadile on Taani diviisiga seotud Leedu jalaväebrigaad Raudhunt.

Matkesüsteem JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) võimaldab arvutipõhiselt jäljendada reaalseid lahingusituatsioone. Simulaatori abil õpetatakse eelkõige staape ja juhte, mängides läbi erinevaid taktikalisi olukordi, kus brigaad või pataljon viivad läbi rünnakut, kaitset või muud lahingulist operatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles