TÜ: Lukase idee on üks kahest alternatiivist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikooli õppeprorektori Birute Klaasi sõnul on Tõnis Lukase maksuidee üks kahest alternatiivist, kuidas kõrgharidust rahastada.

«Fakt on see, et kõrghariduses on praegu puudu ligi miljard krooni, millele viitas ka haridusminister,» ütles Klaas Postimees.ee’le.

Tema sõnul saab Põhjamaade eeskujul käsitleda kõrgharidust kui ühiskondlikku hüve, millesse panustab kogu ühiskond maksude näol ja millele juurdepääs on tagatud kõigile, kellel on võimed ja motivatsioon.

«Sisuliselt tähendab see tasuta kõrgharidust,» võttis Klaas kokku.

Teine võimalus on tema sõnul suurendada inimese enda panust näiteks õppemaksu näol, kas osalises või täies ulatuses, mis on ühendatud laenude-toetuste-stipendiumite süsteemiga.

«See viimane on sarnane Tõnis Lukase ideega,» märkis õppeprorektor.

Tema sõnul on Tartu Ülikool huvitatud andekast ja motiveeritud üliõpilasest.

«Mulle isiklikult oleks küll väga sümpaatne, kui kõik nendele kriteeriumidele vastavad üliõpilased saaksid võimaluse õppida ülikoolis,» lisas Klaas.

Haridusminister Tõnis Lukas (IRL) tegi tänases Postimehes ettepaneku luua kõrghariduskassa, millesse teeksid oma palgast makseid riigi kulul kõrghariduse omandanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles