Noored valivad kaine ja korraliku elu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng raamatukogus.
Tudeng raamatukogus. Foto: SCANPIX

Kesköötund on ammu löönud, kuid Readingi ülikooli raamatukogu särab tuledes – pärast pikka võitlust on üliõpilasesindus saavutanud võimaluse kasutada raamatukogu teenuseid ööpäevaringselt.

Kui uudis tudengiperele teatavaks tehti, kaikus maja ovatsioonidest, rääkisid Financial Timesile ülikooli hämmastunud õppejõud.

Kui eelmiste põlvkondade puhul meenutas kõrgharidus pigem riigi poolt sponsoreeritud pidutsemist, siis nüüd puhuvad ülikoolides üle kogu Suurbritannia uued tuuled: ebakindlus tööturul ning rahaliste võimaluste kokkukuivamine on toonud kaasa puritaanluse taassünni ja noor olemise ümberdefineerimise.

Näitena sellest on Readingi ülikooli raamatukogu tudengitest tulvil isegi siis, kui eksamid parasjagu uksele ei koputa.

«See on turvatunde küsimus. Sa tead, et sul on millegi peale toetuda, et sa oled teel kuhugi,» selgitas teise kursuse toitumise ja toiduteaduste tudeng Louise Bula (19) ajakirjanikule, kes uuris neiult hilisel tunnil raamatukogus viibimise tagamaid.

«Meie põlvkonnas on paljudel tunne, et me oleme kadunud. See on lahingutander, ja sa pead maksimaalselt valmistuma. Kui sa pole kõvasti tööd teinud, pole sul šanssigi – sest niivõrd paljudel inimestel on nüüd kraadid.»

Üha sagedamini käivad täisajajaga tudengid õpingute kõrvalt poole kohaga tööl. 1980ndate ja 1990ndate pidutsemised ja pummelungid on aga asendanud puhtama ja korralikuma elustiiliga.

Muutust on näha juba keskkoolist alates: regulaarne suitsetamine teismeliste seas on kukkunud viimase kümnendiga 9 protsendilt 3 protsendi peale. Samuti näitavad tervishoiuministeeriumi andmed, et ebaseaduslike narkootikumide tarvitamine on poole väiksem.

Nagu näitavad Briti statistikaameti märtsikuised andmed, on harjumuspärane joomine 16-24 aastaste seas kukkunud kümnendiga 29 protsendilt pelga 18 protsenti tasemele.

Samas vanusegrupis on täiskarsklaste osakaal kasvanud kümnendiga enam kui 40 protsendi jagu.

Juba kaheksa aastat tagasi ennustas Durhami ülikooli kriminoloogiaprofessor Fiona Measham, et Britanniat ootab noorte joomarluse dramaatiline vähenemine. «Iga põlvkond tahab eelmisest erineda. Ja eelmine põlvkond prassis ja pidutses, kondas mööda baare ja nuusutas kokaiin. Nüüd tahavad noored olla teistsugused,» selgitas professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles