Kohtu loata kuriteo matkimine tõi piiriametnikele karistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid ja valvekoer Lõuna-Eestis piiri kontrollimas. Illustratiivne foto.
Piirivalvurid ja valvekoer Lõuna-Eestis piiri kontrollimas. Illustratiivne foto. Foto: Kristjan Teedema

Tartu maakohus mõistis esmaspäeval kriminaalkorras süüdi illegaale üle piiri aidates kuritegu matkinud, kuid selleks eelnevalt kohtult loa küsimata jätnud piiriametnikud.

Kohus tunnistas Aleksander Ljubajevi (34), Toomas Keele (35) ja Jaanus Kivioja (46) süüdi välismaalaste ebaseaduslikus toimetamises üle ajutise kontrolljoone ja ebaseaduslikus jälitustegevuses ning Jüri Jaasi (37) välismaalaste ebaseaduslikus toimetamises üle ajutise kontrolljoone ja mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis.  

Ljubajevile, Keelele ja Kiviojale mõisteti 90-päevamäärane rahaline karistus, mis Ljubajevi puhul on 1872 eurot, Keele puhul 1899 eurot ja Kivioja puhul 1476 eurot.

Jaasile mõisteti kokku kaheksa kuu pikkune vangistus, millest ta on kahtlustatavana ära kandnud neli päeva. Ülejäänud vangistus mõisteti aga tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Lisakaristusena võeti temalt ära mootorsõiduki juhtimise õigus kolmeks kuuks. 

Menetluskulude katteks peab Ljubajev tasuma 1812 eurot, Keel ja Ljubajev 1255 eurot ning Jaas 1786 eurot.

Süüdistuse kohaselt toimetasid Lõuna prefektuuri välispiiri teabe talituse ametnikud koos Jüri-nimelise isikuga 2012. aasta 30. augustil Venemaalt Eestisse neli Süüria kodanikku. Selleks võtsid kaks välispiiri teabe talituse töötajat ebaseaduslikult üle ajutise kontrolljoone tulnud välismaalased vastu ja toimetasid nad Tartu maakonda, kus ootas neid süüdistatav Jüri Jaas, kelle ülesandeks oli välismaalasi majutada mõnes hotellis, kuni nad sealt edasi toimetatakse.

Ametnikud tõid süürlased Eestisse kuriteo matkimise käigus ning pärast välismaalaste Jaasile üleandmist pidasid teised välispiiri teabe talituse ametnikud mehe koos välismaalastega kinni. Kuriteo matkimise eesmärk oligi tabada isik, kes välismaalastega pidi Eestis edasi tegelema. Kuigi piiriametnikud said sellega edukalt hakkama, selgus peagi, et nad on ka ise kuriteo sooritanud. Nimelt puudus süüteo matkimiseks kohtu luba, mis tähendas, et faktiliselt piiriametnikud sooritasidki illegaalide smugeldamise.

Kohtu loata kuritegu matkinud mehed eitasid kohtus süüd, Jüri Jaas tunnistas end aga süüdi mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis, samas kui välismaalase ebaseaduslikult üle ajutise kontrolljoone toimetamise süüdistuses võttis süü omaks osaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles