Linn nõuab Ihaste hotelli arendajalt selgitusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihaste hotell, kuhu kinnistusraamatu andmetel on juba loodud 67 korteromandit.
Ihaste hotell, kuhu kinnistusraamatu andmetel on juba loodud 67 korteromandit. Foto: Kristjan Teedema

Täna saatis Tartu linnavalitsus Uus-Ihastes Pallase puiesteel hotelli remontida soovivale osaühingule Aablu Keskus kirja, milles nõuab selgitusi tekkinud olukorrale. Nimelt väljastas linn arendajale ehitusloa hotelli ümberehituseks, kuid ettevõte on asunud müüma majas kortereid.

Linnapea Urmas Klaasi allkirjastatud kirjas seisab, et Pallase pst 25 krundil 1989. aastal kehtestatud Ihaste individuaalelamute rajooni hoonestuse eskiis, mille kohaselt on maatükile ette nähtud individuaalelamute ehitamine. Pallase pst 25 krundil asuva hotellihoone puhul on tegu kunagiste individuaalelamute omavolilise ümberehitusega, mis seadustati linna poolt 1996. aastal välja antud kasutusloaga.

Majutusasutuse jätkamiseks antud hoones pole takistusi, kui kõik vajalikud kehtivad nõuded on täidetud. Hotellihoone ehitamine korterelamuks on aga võimalik üksnes detailplaneeringu menetluse teel ehk kehtestada tuleks uus detailplaneering.

Mullu maikuus taotluse ja eelprojekti alusel väljastatud ehitusluba näeb ette hotelli fassaadide uuendamist ja siselahenduse rekonstrueerimist. Hoone fassaadi nüüdisajastamise vastu pole linnal midagi, kinnitas linna arhitektuuri ja ehituse osakonna järelevalveteenistuse juhataja Andres Aint. Teine ehitusluba puudutab aga hotelli ruumide paigutust ning see luba on sattunud löögi alla.

Nimelt on linnavalitsusel alust arvata, et arendaja on teadlikult esitatud ehitusprojektis valeandmeid hoone tulevikku suunatud kasutusotstarbe suhtes, tekitades sellega näiliku olukorra. Ehitusseaduse kohaselt on ehitusloa väljastajal õigus ehitusluba ka kehtetuks tunnistada.

Kirjas seisab, et projektis nimetatakse hoonet Ihaste külalistemajaks, kuid ehituslikult ei erine need millegi poolest tüüpilistest korteritest. Seega on on kavandatav rekonstrueeritav hoone selgelt korterelamu.

Sellele viitab eelkõige hoones korteriomandite moodustamine ja kinnisvara müügiportaalides levivad kuulutused, milles müüakse «Ihaste külalistemaja» väikekortereid. Miski ei viita sellele, et tulevikus hakatakse pakkuma majutusteenust eelkõige turismiseadusest lähtuvalt. Valeandmete esitamise tõttu on lisaks oht kolmandate isikute õiguste riiveks, seisab kirjas.

Nii nõuabki raad arendajalt 19. jaanuariks selgitusi tekkinud olukorrast ning vastavalt saadud tagasisidele otsustatakse ehitusloa saatus.

Kinnistusraamatu andmetel on majja juba moodustatud 67 korteromandit. Et endisesse hotellihoonesse müüakse kortereid, kirjutas Tartu Postimees eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles