Sarimõrvar Ustimenko lepitusmenetlus kannatanuga ebaõnnestus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Ustimenko
Juri Ustimenko Foto: Liis Treimann

Kaasvangi löömises ja ähvardamises süüdistatava sarimõrvari Juri Ustimenko lepitusmenetlus kannatanuga ebaõnnestus ning kriminaalasja arutamine jätkub üldmenetluses.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab eluaegset vanglakaristust kandvat Ustimenkot kaasvangi ähvardamises ja kehalises väärkohtlemises. Süüdistuse järgi ähvardas Ustimenko 11. novembril 2012 kaasvangi tappa ja lõi teda sama aasta 19. novembril näkku, purustades kannatanu ninaluu.

Lõuna ringkonnaprokurör Toomas Liiva taotles kriminaalasja eelistungil lepitusmenetlust, millega nii kannatanu, süüdistatav kui ka tema kaitsja nõustusid.

Tartu maakohus saatis süüdistatava ja kannatanud mullu 30. oktoobril lepitusmenetlusse. Tänavu 2. jaanuaril edastas prokuratuur kohtule sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonna aruande, mille järgi lepituskokkuleppe sõlmimine ei õnnestunud, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Postimehele.

Tartu maakohus lõpetas täna oma määrusega lepitusmenetluse ja kriminaalasja menetlemine jätkub üldises korras. Kuna kohtunik tutvus eelistungil kogu kriminaalasja materjalidega, peab ta esitama erapooletuse tagamiseks kohtu esimehele taandamistaotluse.

Tänase määruse alusel tagastatakse kriminaalasja materjalid Lõuna ringkonnaprokuratuuri.

Tallinna linnakohus mõistis Juri Ustimenko 2004. aasta märtsis süüdi viie inimese tapmises, kahe inimese mõrvakatses ja mitmes muus raske kuriteos ning karistas teda eluaegse vangistusega.

Eeluurimisel andis Ustimenko toime pandud kuritegude kohta üksikasjalikku teavet, kuid kohtus ütles ta oma varasematest ütlustest lahti ning veeretas kogu süü surnud sõbra Dmitri Medvedjevi peale.   

Juri Ustimenko ja Dmitri Medvedjev panid 2002. aasta veebruarist maini Eestis ja Lätis toime kuritegude seeria, milles kaotas elu seitse ja sai vigastada kuus inimest.

Kohus mõistis Ustimenko süüdi Eestis viie ja Lätis ühe inimese tapmises, ühe mõrva pani toime Medvedjev, kes ise hukkus hiljem tulevahetuses Läti politseinikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles