Elektriteater alustab uut aastat ülevaatega lõppenud filmiaastast

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paweł Pawlikowski auhinnatud linateos «Ida» tuli Tartu Elektriteatris, mis tegutseb Tartu Uues Teatris (Lai 37), vaatajate ette ka septembris. Nüüdne seanss toimub 2. jaanuaril kell 17.30.
Paweł Pawlikowski auhinnatud linateos «Ida» tuli Tartu Elektriteatris, mis tegutseb Tartu Uues Teatris (Lai 37), vaatajate ette ka septembris. Nüüdne seanss toimub 2. jaanuaril kell 17.30. Foto: Elektriteatri arhiiv

Tartu Elektriteater jätab 2014. aastaga hüvasti, näidates uue aasta kolmel esimesel õhtul valikut headest filmidest möödunud aasta kinolevist. Elektriteatri visionääri Andres Kautsi sõnul tuleb 1., 2. ja 3. jaanuaril vaatajate ette kümme linateost. Ta tutvustab neid alljärgnevalt.

1. jaanuari kava paiskab ekraanile ohtralt värve ja naudisklemist. Spike Jonze'i romantiline «Temake» jutustab loo inimese ja masina armastusest ning küsib hellalt ja siiralt, mis saab inimhingest tehnoloogiaajastul.

Meisterlavastaja Martin Scorsese seni viimane film «Wall Streeti hunt» poeb ambitsioonika pankuri naha vahele ning näitab miljonites suplemise võlu ja vaeva. Kinoõhtu lõpetab nostalgiamaiguline ja veetlev «Grand Budapest Hotell», mille režissöör Wes Anderson oskab osavalt põimida muinaslugusid meid ümbritseva maailmaga.

Euroopa parim film

2. jaanuaril alustab õhtut rohkete auhindadega pärjatud «Ida» noorest nunnast, kes otsib oma juuri 1960. aastate Poolas. Euroopa filmiakadeemia andis Paweł Pawlikowski filmi tegijaile 13. detsembril toimunud pidulikul galal Riias üle neli auhinda: parim film, parim režissöör, stsenarist (Paweł Pawlikowski ja Rebecca Lenkiewicz), operaator (Łukasz Żal ja Ryszard Lenczewski). Sealsamas pälvis «Ida» publikuauhinna.

Euroopa parimale filmile järgneb väga omanäoline Richard Linklateri «Poisipõli», mis on üles võetud 12 aasta vältel, et näidata sujuvalt aja kulgu ja poisi sirgumist noormeheks tänapäeva USAs. Reedele paneb punkti vaimustavate näitlejatööde ja paeluva stsenaariumiga märul «Snowpiercer», mille tegevus toimub lähitulevikus läbi lumiste mägede kihutavas rongis, mis sõidutab Maa viimaseid ellujäänuid.

3. jaanuaril saab Elektriteatris nautida kodumaise meistriteose, Martti Helde «Risttuules» lummavat pildikeelt ja liigutavat lugu. David Fincheri «Kadunud» tõmbab liistule ühe abielu, vaagides läbi mitmete ootamatute süžeepöörete võimumänge ja manipulatsiooni lähisuhtes. Põhjamaiselt lumine «Kadumise järjekorras» viib vaatajad heaoluühiskonnas tegutsevate maffiarühmituste maailma, kus jagub nii huumorit kui ka märulit. Nädalalõpule paneb punkti Jim Jarmuschi lummava muusikaga vampiirilugu «Armastajate igavene elu».

Pärast pilguheitu lõppenud filmiaastale keskendub Tartu Elektriteatri programm alates esmaspäevast neljaks päevaks animatsioonile.

Uus projektor

«Lõppev aasta tõi meie kinole Tartu linna ja Eesti Kultuurkapitali toel uue digikino standardile vastava projektori,» märkis Elektriteatri visionäär Andres Kauts. «See võimaldas näidata ligi 30 PÖFF-i seanssi ja lubab kinol tulevikus jätkata koostööd erinevate filmifestivalidega, samuti luua oma programmi tehniliste piiranguteta.»

2014. aastal sai Elektriteatri seanssidest osa rohkem vaatajaid kui kunagi varem – kokku oli üle 10 000 külastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles