Grafiti ja tänavakunsti huvi täitis muuseumi esimese korruse

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näituse “Tüüpilised indiviidid. Tartu grafiti ja tänavakunst 1994–2014” avamine laupäeva õhtul Tartu kunstimuuseumi viltuse maja esimesel korrusel tõi kokku rohkesti rahvast. Mõni neist on oma loomingut jätnud Tartu tänavaile, nagu näiteks MinaJaLydia, Kairo, Hapnik ja Bach.

Kuid väljapanekus olid mitte nende, vaid kunstnike Natalie Mei, Rauno Thomas Mossi, Maris Männiku, Kiwa, Kaido Ole, Aleksander Sprohgise ja Roman-Sten Tõnissoo teosed. Neist Ole teos on Tartusse toodud ühest Läti pangast ja vajas oma kalliduse tõttu erilist valvet. Männiku teost ”Peegelpead” võis aga igaüks näppida ja pähe toppida.

Näituse avamisel võtsid sõna muuseumi direktor Rael Artel ja näituse kuraator Marika Agu. Nende sõnul on tegemist arhiiviprojekti ”Tartu88” teise näitusega. Seekordne käsitleb Tartu grafiti kirjutajaid ja tänavakunstnikke, tänu kellele on Tartu saavutanud müütilise kuulsuse Eesti tänavakunsti pealinnana.

Näituse puhul on trükitud 96-leheküljeline inglis- ja eestikeelne tasku mõõtu raamatuke, milles on kirja pandud näituse kontseptsioon, ülevaade grafiti ja tänavakunsti arengust Tartus ning näitusel esitletud tööde kirjeldused. Lugeda saab ka Francisco Martinezi esseed ja Piret Voolaiu käsitlust grafitist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles