Muuseumi laes kasvas kolme liiki seeni

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aru
ERMi direktor
Krista Aru ERMi direktor Foto: Pm


Eesti Rahva Muuseumi peamaja lagesid lammutasid kolme liiki seened, mille arenguks lõid soodsa pinnase arvukad katuselekked. Nüüd on aga remont tehtud ja maja püsimine kindlustatud.

Mai lõpus ehmatas Eesti Rahva Muuseumi (ERM) töötajaid arhiivilae varing Veski tänava hoones. Seepeale tehtud ekspertiisis sedastas Eesti Mükoloogia Uuringutekeskus, et maja puidust lagesid kahjustavad mikroseen Stachybotrus char­tarum, puitu lagundav majamädanik Coniophorta puteana ja koorikuliste (Corticiceae) sugukonda kuuluv seen.

«Asi oli väga hull, oli nagu seente ladu,» ütles ERMi direktor Krista Aru. «Lisaks sellele ühele kohale, mis sisse kukkus, oli kaks kohta veel piiri peal, kus seen oli laua nii ära söönud, et need oleks järgmisena alla tulnud.»

Üks hull koht oli sama ruumi teises otsas, teine raamatukogus.
Läinud nädalal lõpetas firma Puleium aga remondi, mille käigus kahjustunud laed korrastati, laetalad tugevdati ja remonditi katust, kus läbijooksukohti avastati. Neid avastati Aru sõnul palju nii räästapiirkonnas kui ka korstnate ümbruses.

Lisaks oli eelmiste remontide käigus katuselahendust lihtsustatud ja kaotatud tuulutusaknad, mistõttu katuse alla kippus tekkima kondensatsioonivesi.
Vana kombe kohaselt lage katva liiva sisse imbudes tekitas vesi seentele soodsad kasvutingimused. Kõik need hädad võisid tingida ka muuseumimaja Veski tänava poolse katusekarniisi varisemise.

Nüüd peaks olukord olema maja tervisele märksa parem, sest katus sai tuulutusaknad. Aru loodab, et ruumid on edaspidi ka soojemad, sest pööningule lisati kiht klaasvilla.
Remont läks maksma 317 000 krooni, raha selleks eraldas kultuuriministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles