Pimedad ööd toovad taas värskeid filmielamusi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmine nädal algab 18. Pimedate Ööde filmifestival PÖFF.
Järgmine nädal algab 18. Pimedate Ööde filmifestival PÖFF. Foto: Priit Simson

Rekordarvu esilinastustega PÖFF jõuab järgmisel nädalal ka Tartu, kus filmihuvilised saavad osa ligi 130 linastusest. Tänavune festival üllatab väliskülaliste arvuga ja Elektriteatris õnnistatakse ametlikult sisse ka uus digikino projektor.

Enamik PÖFFi filme on 2014. aastast ning homme algab Tartu kaubamajas ka piletite müük. Lisaks põhiprogrammile esitab alafestivali Just Filmi noorteprogramm valiku jõulisi ja kirevaid noortefilme, mis pole sugugi mõeldud ainult teismelistele.

PÖFFi Tartu projektijuhi Agnes Nurme sõnul on filme tänavu  rohkem kui viimasel paaril aastal. «Kui iga aasta tuleb Tallinna palju külalisi ja Tartusse on neid raske meelitada, siis tänavu teeb suurt rõõmu see, et ülepäeviti on meil ka väliskülalised,» kinnitas Nurme ning lisas, et ühe Iisraeli filmiga tuleb kaasa näiteks punt sealseid noori.

Esilinastused

Tartu programm avatakse 14. novembril ning reede õhtul linastub ka James Marshi «The Theory of Everything» («Kõiksuse teooria»), mis on Stephen Hawkingist vändatud eluloofilm. See on ühtlasi ka Euroopa esilinastus.

«Meil otsest avapäeva filmi pole, aga seda eluloofilmi võibki pidada esimese päeva naelaks,» ütles Nurme ning lisas, et see film kuulub ka PÖFFi rahvusvahelisse võistlusprogrammi, mis koondab kokku kõige paremad filmid.

Festivalil tuleb teisigi maailma ja Euroopa esilinastusi. Näiteks on võistlusprogrammis üks Lõuna-Korea film «Apostel», millel on PÖFFil rahvusvaheline esilinastus.

Lisaekraan Elektriteatris

Eelnevatel aastatel on Elektriteatris näidatud ainult alaprogramme, nagu «Sleepwalkers» ja «Animated dreams». Festivali ajal tulevad aga sinna esimesed seansid uue projektoriga.

Tartu Elektriteatri visionäär Andres Kauts ütles, et uue projektoriga on tehtud küll paar proovi, kuid põhimõtteliselt näidatakse esimest korda nende majas digiformaadis filme just PÖFFi ajal.

«Kõige suurem vahe eelmise tehnikaga ongi see, et nüüd me oleme võimelised digitaalformaadis filme näitama, varem polnud see aga võimalik,» sõnas Kauts ning lisas, et samuti on praegune projektor palju parema kvaliteediga – suudab näidata palju rohkem värve ja on kolm korda suurema valgusjõuga.

Lisaüritused

Projektijuhi sõnul raamib filmifestival end tänavu kahe ürituse sisse, mis kannavad nime «20». Näiteks avaõhtul toimub genklubis Eesti nostalgiabändi «Blind» 20. juubelituuri alguskontsert.

29. novembril on aga teine sama aastanumbriga üritus. Nimelt selline kuulus film nagu «Pulp Fiction» tuli välja 20 aastat tagasi. Elektriteatri rahvas on selleks eraldi tellinud Inglismaalt filmilindi.

«See on selline kultuslik ja hinnatud film ning ta sobib hästi filmilindilt näitamiseks. Pealegi, režissöör Quentin Tarantino on väga tugevalt digikino vastu ja selle poolt, et linastusi tuleks näidata ikka filmilindilt,» märkis Kauts.

Filme igale maitsele

«Hea meel on nii suurelt Emajõelinnas olla ning saame ka kasutada kõiki siinseid kinosid,» lausus Nurme.

Tema sõnul on filme igale maitsele. Näiteks nendel inimestel, kes otsivad selliseid suuri elamusi ja tugevaid viimase aja filme, tuleks keskenduda võistlusprogrammile. Kes aga otsib lõbusamat ja positiivsemat elamust, sel tuleks keskenduda sellisele märksõna nagu «vitamiinilaks».

Tartu PÖFFi filmid linastuvad 14.–30. novembrini kinodes Cinamon, Ekraan ja Tartu Elektriteater.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles