Kohus ei leidnud ööklubi turvamehel neiu surnuks külmumises süüd

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu maakohus ei leidnud Võru ööklubi turvatöötajal purjus neiu surnuks külmumises süüd ja mõistis ta kuriteotunnuste puudumise tõttu õigeks.

Kohus leidis, et ööl vastu 15. detsembrit 2012 Võrus Koidula tänavas asuvas ööklubis turvatöötaja ametiülesandeid täitnud Marko Pritsi (36) käitumine ei põhjustanud klubis olnud alkoholijoobes 18-aastase neiu surma ning tegu oli traagilise õnnetusjuhtumiga.

Süüdistuse loogika kohaselt põhjustas neiu surma see, et Prits saatis ta ööklubist välja, ning ka see, et turvatöötaja ei tundnud huvi, kus kliendi üleriided asuvad ja kas tal on võimalik sellises seisundis ohutusse paika jõuda. Kohtus ei leidnud tõendamist, et  Prits suunas neiu klubist tänavale, vaid see, et ta suunas neiu garderoobist välja klubi vahekoridori.

Kohtu hinnangul ei tulenenud täisealiselt klubikülastajalt üleriiete kohta küsimine või tema riietamine turvamehe kohustuste hulka ei seaduse, ametijuhendi, üldise hoolsuskohustuse ega tava järgi. Samuti ei teinud Prits neiule takistusi üleriiete kättesaamiseks.

Üldist hoolsuskohustuse rikkumist ei saa kohtu arvates ette heita, kuna see on väga ebamäärane ja subjektiivne. Sellisel juhul peaks neiu surma põhjustamise eest ettevaatamatusest vastutama kõik, kes nägid teda üleriieteta klubist lahkumas ning mööda tänavat liikumas. Ööklubi asub keset Võru linna, kus oli sel ajal hulgaliselt rahvast. Prits ei saanud rahvarohkes kohas ette näha tagajärge, et neiu võib ära külmuda, et ta ei küsi abi, kui ta seda vajab, ja et ta kõnnib üleriieteta linna keskusest tühermaale.

Kohtus üle kuulatud tunnistajate ütlustest nähtub, et kannatanu jättis tavapärase klubikülastaja mulje, oli alkoholijoobes ning kõrvalist abi ei vajanud. See, et neiu lahkus klubist üleriieteta, ei olnud samuti tunnistajate ütluste järgi ebatavaline, vaid on ööklubis tavaline teguviis ka talvistes oludes. Ajal, mil neiu klubist väljus, oli õues umbes viis kraadi külma.

Kohus leidis, et vahetut põhjuslikku seost teo ja tagajärje vahel kõnealuses asjas ei ole. Surm ei saabunud vahetult pärast klubist väljumist, vaid palju hiljem. Samuti nägid inimesed neiut tänaval liikumas. Puuduvad andmed selle kohta, kaua neiu kõndis, mis kell surm saabus, millist teed pidi ta jõudis kohta, kust ta surnult leiti, kas ta võis sinna minna otse või astus veel kusagilt läbi ja suhtles veel kellegagi. Kohtus leidis kinnitust, et vajaduse korral oli neiul võimalik abi saada ning ennast võimaliku ohu eest kaitsta. 

Süüdistuse järgi andis Prits ööklubis viibinud tugevas alkoholijoobes neiule korralduse lahkuda klubist ja saatis ta uksest välja, hoolimata sellest, et neiu oli napis riietuses, ilma üleriiete ja isiklike asjadeta. Väljas oli tol ööl viis kuni kaheksa kraadi külma. Hiljem leidis politsei noore naise surnukeha klubist 460 meetri kauguselt tühermaalt. Uurimisandmeil suri kannatanu allajahtumisse.

Kohtumenetluse pooled saavad tänast otsust vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles