Nelikümmend last astusid ülikooli

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

13-aastased Johannes Voldemar Langsepp ja Agur Sell on Tartu Erakooli poisid, suured sõbrad, kes on otsustanud sel sügisel ülikooli pääseda.

Maaülikooli rektor Mait Klaassen ulataski neile eile matrikli ja mapi, mille vahel oli loengute ja seminaride ajakava, ning soovis palju õnne.

See kõik juhtus maaülikooli lasteülikooli avaaktusel, mil saalis oli lisaks kahele sõbrale veel ligi 40 õppurit, kes olid end kirja pannud kas laste tehnikakooli, loodusekooli või maamõõdukooli.

Johannes Voldemar Langsepp ja Agur Sell olid valinud tehnikakooli. Seda eelkõige tehnika pärast, aga füüsika pärast ka, sest see on aine, mida neile koolis veel ei õpetata.

Kui aktuse lõpul paluti kõiki suure pildi peale, siis  Langsepp ja Sell seadsid end uhkelt seisma rektor Mait Klaasseni kõrvale. Oma tervituses lastele oli rektor just öelnud, et kõik, mida inimene õpib, tuleb talle kasuks. Rektor ise oli näiteks oma koolipõlves käinud keemiaklassis, huvitunud samal ajal tehnikast ja muusikast ning lõpuks sai temast loomaarst.

Esimene teema, millega tehnikakooli lapsed pärast avaaktust kokku puutusid, oli: kas inimene peaks kohanema tehnikaga või peaks tehnikat kohandama inimesele.

Looduskoolis arutati, milleks on vaja mulda ja milline muld teeb taimed õnnelikuks, ning maamõõdukoolis räägiti, mis on maamõõduinstrumendid. Lasteülikoolis on ka lemmikloomakool koostöös Tallinna loomaaiaga ja see töötab Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles