Tsikkel või ratas – Andrenil vahet pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tartus lätlastega mõõtu võtnud 7-aastane Andren Kaju pole veel otsustanud, kas ta tulevikus sõidab motokrossi või BMXi. Praegu sobivad mõlemad.
Eile Tartus lätlastega mõõtu võtnud 7-aastane Andren Kaju pole veel otsustanud, kas ta tulevikus sõidab motokrossi või BMXi. Praegu sobivad mõlemad. Foto: Sille Annuk

«Väga asjalik poiss,» iseloomustab treener Olavi Mändre BMX Weekendi üht võistlejat, tartlast Andren Kaju.


«Ta ei olegi nagu 7-aastane, teised on temaga võrreldes nagu tited,» lisab treener. «Ta on hästi rahulik. Trenni on ka väga tõsine suhtumine, poisile läheb korda, mis sa räägid.»
Mändre sõnul oleneb selles vanuses palju vanematest. «Mul on trennis veel andekaid, aga kui küsin, et kus kutid on, siis isa vastab, et meil on puhkus praegu,» ütleb ta.

Nädalavahetusel Tartus peetud BMX Weekendil sai näha, mis tähendab vanemate toetus. Lätist ( laupäeval sõideti Läti meistrivõistluste ja pühapäeval Baltic Cupi etapp) olid üritusele tulnud võistlejatel pered kaasas.

Tsiklilt ratta selga
Andreni isa Argo Kaju on motokrossiga aastaid tegelenud, sealt hakkas kaherattaliste pisik ka pojale külge. Nelja-aastaselt istus poiss tsikli selga. Laupäeval käidi perega Jõgeval krossivõistlustel, kus Andren sõitis välja viienda koha.

«BMX on ju peaaegu sama – jalgrattaga motokross,» sõnab isa, «nad sobivad omavahel väga hästi kokku.» Kuna Tartus valmis rada, ei olnud Kajude perel pikka mõtlemist – Andren hakkas ka motoriseerimata kaherattalisel krossi sõitma.

«Tulime siia vaatama, mis see BMX on,» täpsustab And­ren. «Siis kutsuti mind korraks sõitma ja tulingi trenni.»  Kõike korraga ei jõua, nii tuli Andrenil veel üks harrastus, jalgpallitrenn, rattasõitudele ohverdada. Lisaks on ta ka akrobaatikat teinud.

Isa sõnul sõidab Andren nii motokrossi kui BMXi, esialgu üht teisele ei eelistata. Eks aeg näitab, millele edaspidi on soov spetsialiseeruda.

«Vahepeal tundus, et BMX meeldib isegi rohkem,» lisab ema Helen. «Aga kui ta isa kõrval tsiklite keskel oli, siis ta kogu aeg kinnitas: mina olen Tanel Leok.»
Ei eelista ka Andren ise veel ühte ala teisele. «Eks ma tulevikus vaatan, kumb hakkab paremini välja tulema,» ütleb ta. Tõsisemaks hindab ta konkurentsi BMXis.

Seni on Andrenil seljataga vaid üks BMXi võistlus Lätis, mis lõppes 12. kohaga 16 osavõtja seas. Esialgu napib veel kogemusi.

On vanematel ka mingi kindel siht krossisõitja tulevikku silmas pidades? «Ei, maailmameistrit või midagi  temast teha ei plaani,» ütleb isa. «Oluline on, et laps teeks sporti.»

Korralik kaitsevarustus
«Start on kõige keerulisem,» selgitab Andren, mida Olavi Vändre juures kolm korda nädalas trennis käies kõige rohkem lihvida.
Mõlemad alad on omajagu ohtlikud. Andrenil on seni õnnelikult läinud. Kukkumisi on ette tulnud, aga luud-kondid on terveks jäänud.  

«Üks tõsisem kukkumine oli siin Tartus,» ütleb isa. «Puus oli valus ja kiiver rikutud, aga see on ka kõik.»  
Järeldus ühene – kaitsevarustus on korralik. «Tal on vist isegi rohkem kaitsmeid peal, kui tegelikult vaja,» lisab ema.

Treener Olavi Mändre rehkenduse järgi tuleb BMXi harrastamiseks  arvestada umbes 10 000-kroonise investeeringuga. «See ei ole kallis,» hindab ta. «Normaalne ratas läheb maksma ca 5000 kr, pluss varustus vähemalt 3000 või samuti 5000 krooni.»

kas teate

BMX
• BMX ehk Bicycle Moto­cross on jalgrattaspordi valdkond, milles saab erinevalt teistest alustada juba pisikese lapsena. Võistluste alamklass algab 5. eluaastast. BMX arendab väga hästi füüsist, koordinatsiooni ning õpetab täielikult ratast valitsema.
• BMXis on kolm kategooriat: meistritase, harrastajatase ja seenioritase.
• BMX-jalgrattaid on kaht tüüpi: standardrattad 20’’ ja kruiiserrattad 24’’. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles