Tartu tennisekool palkas uue peatreeneri

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest sügisest jagab Tartu tennisekooli mängijatele ja treeneritele oma oskusi uus peatreener Aleksander Jürgens.
Sellest sügisest jagab Tartu tennisekooli mängijatele ja treeneritele oma oskusi uus peatreener Aleksander Jürgens. Foto: Margus Ansu

Tähtvere tennisekeskuses tegutsev Tartu tennisekool palkas kooli peatreeneriks kõrge, kuuenda kategooria tasemega Aleksander Jürgensi, kes lubab lihvida nii Tartu mängijate kui treenerite oskusi.

Paljudele tartlastele olete tundmatu nimi. Kas teil on Emajõelinnaga ka varem sidemeid olnud?

Ainult nii palju, kui olen siin lapsena võistlemas käinud. Aga tegelikult käin ma Tartus päris tihti, kuna mu naise vanemad on siit pärit. Nii et täitsa orienteerun linnas ja saan hakkama.

Kuidas sündis otsus Tartusse tulla?

See oli huvitav väljakutse. Olen juba tükk aega soovinud kätt proovida ja viimaste aastatega omandatud teadmisi rakendada. Nii kaugele ei ole veel jõudnud, et päris oma tennisekool asutada, ja muud koolid on Tallinnas juba võetud.  

Milline on teie enda tennisemängijataust?

Tennist olen mänginud 27 aastat. Viimasel ajal võistlusspordis enam mitte nii aktiivselt, aga kunagi küll. Olen saanud medaleid nii juunioride kui täiskasvanute meistrivõistlustelt. Treenerina olen tegutsenud 1999. aastast.

Kõigepealt harrastajate gruppidega ja sealt edasi läksin Audentese spordiklubisse. 2008. aastal siirdusin Rene Buschi tennisekooli ja hiljem Urmas Sõõrumaa tenniseakadeemiasse Tallinnas.

Viimased aastad olengi tegelenud vaid võistlusspordiga ja korraldanud koos tenniseliiduga treenerite koolitusi Eestis. Eelmisel aastal läbisin rahvusvahelise tenniseföderatsiooni (ITF) kõige kõrgema taseme treenerikoolituse, nii et olen pädev ka Jürgen Zopi ja Kaia Kanepi tasemel sportlastega tööd tegema.  

Eestis on teil treeneri kuues kategooria?

Jah. Eestis on ka veel seitsmes ja kaheksas tase. Kaheksas kategooria on muidugi täiesti uus asi ja minu teada pole seda Eestis veel kellelgi. See on juba eliittreener, kes on ülemaailmselt tuntud ja kelle õpilased on suurtelt tiitlivõistlustelt medaleid võitnud.

Aga seitsmendale tasemele on küll plaan jõuda. Vaatame, kas see ka õnnestub.

Milliste eesmärkidega Tartusse tulete?

Kui pikemaajalistest plaanidest rääkida, siis tahaks aidata Tartu tennisekoolil üles ehitada jätkusuutlik süsteem, mis aitaks järjepidevalt häid noori  kasvatada. Et nad alustaks siit ja kasvaks miks mitte rahvusvahelisele areenile välja.

Lähemad eesmärgid on, et tennisekool toimiks ühtse meeskonnana ja kõik asjaosalised oleks rahul. Tähtis on, et tennisekooli lapsed tahaks siia tagasi tulla ja ootaks järgmist trenni ja et lapsevanemad osaleks. Et tennisekool kasvaks ja läheks järjest paremaks.

Kuidas muutuvad tennisekooli treeningud?

Ma pole küll treeningute sisulise poolega jõudnud veel tutvuda, kuna suvel toimub treeninguid vähem, aga kindlasti on üks minu eesmärke arendada siinseid treenereid. Et nende töö muutuks kvaliteetsemaks ja me pakuks paremat teenust. Nii paraneb treeningute kvaliteet ja mängijate üldine tase.  

Kas eesmärk on siit kasvatada pigem tippsportlasi või suurendada üldist huvi tennisemängu vastu?

Ma arvan, et toimiv tennisekool peab tegema mõlemat. Ma usun, et Egert Ivask ja teisedki tennisekooli inimesed sooviks näha kunagi ka Wimbledoni peaareenil ühte Tartu tennisekooli õpilast.

Aga me ei tohi ära unustada, et ilma laia kandepinnata pole see võimalik. Ehk siis väga tähtis on ka nende mängijate treeningute kvaliteedi parandamine, kes pole võib-olla orienteeritud tippspordile, kuid käivad trennis ja neile meeldib tennist mängida. Ka neil on oma eesmärgid ja ma tahan, et meie treenerid aitaks nende eesmärkideni jõuda.      

Kuidas Tartu tingimusi hindate?

Tingimused on väga head: kuue väga korraliku väljakuga hall. Ma arvan, et paljud teised kohad Eestis on selliste tingimuste pärast kadedad.  

Kuhu suunas tennisemäng areneb?

Tennis on muutunud viimaste aastatega aina rohkem spordiks. Kui kunagi mängisid tennist n-ö amatöörid, kes ei olnud võib-olla oma kehaliste võimete poolest tipptasemel, siis nüüd on suured auhinnarahad toonud tennisesse professionaalsust ja selleks, et tennises läbi lüüa, peab mängija olema atleet. Ta peab olema tugev nii mentaalselt kui füüsiliselt. Ta peab omama väga häid taktikalisi ja tehnilisi oskusi.

Aga arvan, et siin on veel arenguruumi. Kui vaatame kasvõi naiste tennist, mis läheb järjest mängulisemaks ja jõuab tasemelt lähemale meeste tennisele, kasvõi hiljutine naiste servikiiruse paranemine, siis ... Kuhu see kõik jõuab, on väga raske küsimus.

Kui tihti hakkate Tartus käima?

Vastavalt vajadusele. Päris iga nädal võib-olla ei jõua, aga üle nädala kindlasti. Kui on hooaja ettevalmistus ja suuremad sündmused, siis ka tihedamini. Ideaalis võiks kõik lõpuks toimida ka ilma minuta.

Treenerite üldine kvaliteet võiks paraneda nii palju, et nad oleks võimelised ka ilma minuta hakkama saama ja ühel hetkel võtaks töö üle keegi Tartu treeneritest. Alati on parem, kui on peatreeneriks keegi, kes tunneb kohalikke olusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles