Turujutt: sügisandidega juba ämbrisse ei astu

Madle Timm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simone (vasakul) ja Karina müüsid turul mustikaid.
Simone (vasakul) ja Karina müüsid turul mustikaid. Foto: Kalev Saar

Tühi nõu hilissuvel ja sügisel naljalt täitmata ei jää. Metsa või aeda minnes saab sinna sisse poetada kõike – alates kukeseentest ja lõpetades pohlade-mustikatega. Turukaupluses «Tuhat vajalikku asja» saab end varustada näiteks päikesekollase 12-liitrise ämbriga, mis maksab 3 eurot ja 60 senti. Kes kardab, et nii palju saaki noppida ei jõua, võib kaasa haarata viieliitrise titeroosa pange, makstes selle eest 3,20 eurot.

Kui mets või põld liig kaugel tundub olevat, saab minna lihtsama vastupanu teed – turult juba saagita ei jää.

Seeni ja marju

Pühadejärgsel hommikul tundus lettidel kukeseeni leiduvat kastide kaupa. Siiski ütles Värska kandist neid müütama tulnud Kalju, et tänavune seeneaasta pole väga kiita, ilmselt sai suure kuivuse tõttu seeneniidistik kannatada. Kukeseente kilo eest küsis müüja seitse eurot.

Ämbrit võib täita ka mustikatega, neid leidus turul kahte sorti. Särasilmsed neiud Simone ja Karina ütlesid oma müügileti tagant metsmustikate väärtuseks kuus ja kultuurmustikate hinnaks viis ja pool eurot.

Simone rääkis, et kuigi rahvast on vähe, läheb müük üldiselt hästi. Marjad olevat valmima hakanud juba peale jaanipäeva.

Neiud ütlesid, et neile endile maitsevad rohkem just kultuurmustikad – need on tunduvalt magusamad. Si­mone lisas, et ostjad teevad metsmustikatest tihti toormoosi, välimuselt pirakamad kultuurmustikad pannakse aga säilitamiseks sügavkülma. Nii jäävad alles kõik vitamiinid ja loomulik maitse.

Pohlamüüjad on kohal

Kui nüüd veel ämbris ruumi, võib sammud seada sügavamale turulettide vahele. Sealt leiab näiteks poolekilose vitamiinipommi – karp astelpajumarjadega maksab kolm eurot. Kilo värsket kurki võib soetada kaheeurose mündi eest. Kui veab, siis isegi soodsamalt.

Lisaks sellele leidub turulettidel lademetes koduaedadest nopitud õunu. Kohal on ka esimesed pohlamüüjad, kes kilose portsu eest küsivad kaheksa eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles