Vanalinna massiavariid olid erineva mustriga

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Juunis põrkasid vanalinnas Ülikooli-Gildi ristil kokku viis autot, läinud reedel Ülikooli-Jaani ristil neli autot. Need avariid juhtusid kitsastel tänavatel, kus kiirusepiirang on 20 km/h, ja linn ei kiirusta liikluskorraldust muutma.

Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak, kas olete õnnetusi analüüsinud? Kas liikluse korralduses on vaja midagi muuta?

Oleme mõlema avarii põhjusega kursis. Esimene avarii oli hästi väiksel kiirusel. Elektritakso juht väidetavalt ajas kangid segamini ja see oli terviserikke tagajärg.

Teine õnnetus on veidi imelikum. Parema käe reegli eiramine. Juht ei andnud teed paremalt lähenenud autole, ta väitis, et teine auto tuli ülemäära kiiresti.

Me ei saa paralleele tõmmata, et kaks õnnetust ühel alal on ühe mustriga. Kas teha paremale poole veel lamav politseinik või füüsiline takistus kesklinna hästi kitsale tänavale, kus on ühes servas parkimine?

Kindlasti kaalume seda, aga esimese hooga ütleks, et see pole väga põhjendatud. Alla 20 km/h kiirust viia ei ole otstarbekas, kiirusega 20 on autoga sõita väga raske.

Õnnetuses osalejate arvu tegid mõlemal juhul suureks parkivad autod. Kas parkimiskorralduses on vaja muutusi? Autod pargivad seal ristmikele väga lähedal.

Praegu on küll madalhooaeg, aga ega meil liigseid parkimiskohti ei ole. Teisipidi – need parkivad autod võtavad Ülikooli tänaval kiirust maha. Kiiresti sõita ei ole seal võimalik.

Parkivatel autodel on liiklust rahustav toime?

Jah. Me võimaldame parkimist ja sellega muudame tänavad kitsamaks. See tähendab, et kiirus on väike, ja isegi, kui õnnetus juhtub, on tagajärjed väga leebed. Iseasi, kas pärast kaht niisugust õnnetust on julge parkida.

Tänapäeva kindlustussüsteem korvab täielikult kahjud, kui ise ei ole süüdi. Peame kõik arvestama sellega, et meile võidakse külge sõita. Kindlustus annab kindluse, et pärast saab auto korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles