Kaitseliit tihendab tööd kiirabiga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staažikad kiirabiautod andis kaitseliidu Tartu malevale üle Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgvee (paremal) ning võttis vastu Tartu maleva pealik major Janno Rosenberg.
Staažikad kiirabiautod andis kaitseliidu Tartu malevale üle Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgvee (paremal) ning võttis vastu Tartu maleva pealik major Janno Rosenberg. Foto: Margus Ansu

Tartu kiirabi andis kaitseliidu Tartu malevale teisipäeval pidulikult üle kaks staažikat kiirabiautot, mis võimaldab tsiviil- ja militaarorganisatsiooni vahel teha tulevikus paremat koostööd.

Kaitseliidu Tartu maleva pealiku major Janno Rosenbergi sõnul on maleval küll meditsiiniauto sõjaülesannete täitmiseks, kuid kingitusena saadud sõidukid annavad laialdasemad võimalused kaasa lüüa ka rahuaja tegevuses. Samuti hakatakse kasutama autosid kaitseliitlaste laskeharjutuste turvamisel.

«Meile tähendavad need autod, et meie meditsiiniga tegelevad inimesed, jao ja rühma koolitatud parameedikud, saavad oma oskusi hoida ja neid edasi arendada. See annab meile võimaluse olla reageerimisvalmis ja tulla inimestele appi ka kriisi- ja eriolukordades,» lausus Rosenberg.

Investeering koostöösse

Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgvee avaldas Siisa- ja Berta-nimelisi autosid üle andes lootust, et selline päev võiks korduda. «Suure tõenäosusega oleks need autod maha müüdud ja saadud raha oleksime investeerinud uutesse sõidukitesse, aga nüüd investeerime koostöösse,» lausus ta.

Kaksteist aastat Tartu kiirabi teeninud Volkswageni väikebussid on mõlemad maha sõitnud peaaegu 500 000 kilomeetrit, kuid on siiski täiesti sõidukorras.

«Viimased aastad on nad olnud meil reservautod ja ütleme nii, et parim aeg kiirabitööks on neil möödas. Aga nad on sõidukorras ja ma usun, et teenivad Tartu malevat veel mitmed-mitmed aastad,» sõnas Kõrgvee.

Värvitakse üle

Sõidukites on alles kanderaamid ja muu põhisisustus, kuid ülejäänud meditsiinitehnika peab kaitseliit bussidesse ise muretsema.

Samuti saavad autod kaitseliidu värvid.

Ago Kõrgvee tõdes, et Tartu kiirabi koostöö pole olnud Tartu malevaga siiani kõige tihedam ning seda saaks parandada.  

«Enamik Eesti kiirabitehnikuid on saanud oma täiendhariduse Tartu kiirabis ning me oleme valmis ka kaitsejõudude inimesi koolitama. Just erakorralise meditsiini oskuste osas. Koostöö kaitseliiduga võiks olla intensiivsem,» lausus Tartu kiirabi juhataja ja tõi mitmeid näiteid.

«Meie näeksime koostööd ennekõike siis, kui tekivad kriisiolukorrad. Näiteks suurõnnetused. Samamoodi massiüritustel ja suurtel spordiüritustel,» sõnas Kõrgvee.

Tartu kiirabil on masinapargis üle 35 sõiduki ja kohe on lisandumas veel kolm uut autot.

Malev saab uue pealiku

Kolm aastat kaitseliidu Tartu malevat juhtinud major Janno Rosenberg siirdub peastaapi ja Tartu malevat hakkab juhtima praegune Sakala maleva pealik major Kalle Köh­ler.

Oma kolmeaastase perioodi Tartu malevas võttis Rosenberg kokku järgmiselt: «Mul on olnud väga hea meel olla nii suure organisatsiooni eesotsas. See on andnud mulle häid kogemusi ja ma olen saanud väga häid sõpru.»

Rosenberg on olnud kaitseliidus üle kümne aasta ning oli enne Tartusse tulekut Jõgeva maleva pealik.

«Teatud aegade tagant kaitseväelased roteeruvad, ees ootavad uued väljakutsed,» lausus Janno Rosenberg, kes annab oma ametipulga üle 15. augustil. Tartu malevat tuleb juhtima senine Viljandi maleva ülem major Kalle Köhler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles