Tartu laululava unistustes ja tegelikkuses

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu laululava.
Tartu laululava. Foto: Sille Annuk

Tartlane Paavo Nõgene on poolteist aastat olnud kultuuriministeeriumi kantsleri ametis. Produtsendi ja Vanemuise juhina korraldas ta Tartu laululaval mõnegi suure kultuurisündmuse.

Tänavu juunis 20-aastaseks saanud laululavaga seoses on tal eriti head mälestused lapsepõlvest, mil ta ise laulupeolisena laulukaare all seisis. «Veel on erakordsena meelde jäänud Vanemuise balleti 70. aastapäeva gala, mille puhul võis laululava tunduda harjumuspäratu toimumispaigana, aga see sündmus sobis sinna,» lisas ta. «Loomulikult on märgilised öölaulupeod.»

Vastates küsimusele, kui hästi on Tartu laululava praegu kasutatud, leidis ta, et alati võiks ju sündmusi olla rohkem. «Kuid oma rolli mängib Eesti kliima, mis seab laululava tavapärasele kasutamisele omad loomulikud piirid,» märkis Nõgene. «Õnneks pole Tartu laululava jäänud vaid laulupidude paigaks, on seal ju puhkepark, talvel uisutamise võimalused, aeg-ajalt muudki.»

Paavo Nõgene on arvamusel, et laululava kui niisugune on unikaalne ja hingega paik, kus iganes linnas või väiksemas asulas see asub. See on ka erilise tunde tekkimise paik, inimesi ühendav paik. «Laululava on oluline ka siis, kui seal iga päev ei laulda, see paik on eestlastel veres, sinna minnakse jalutama, sealt ammutatakse salapärast energiat. Kirjeldamatu, aga alati olemas nagu Tartu Vaim.»

Tartu laululava 20. aastapäeva tähistab neljapäeval, 14. augustil sealsamas kontsert. Täpselt nädal hiljem, 21. augustil toob Tartu Kontsert 20-aastase laulukaare alla Ruja laulude õhtu «Eile nägin ma Eestimaad» ning pühendab selle taasiseseisvumispäevale.

Suurematest üritustest, kus publiku ette tuleb välismaiseid esinejaid, on meie laulukaare all tänavu suvel tulekul vaid üks – 19. augustil «All Stars Summer 2014». Esimene samanimelise klubimuusika sarja kontsertpidu oli aastal 2008. Korraldaja Club Vision loodab saada kokku 10 000 pidulist.

Kolmapäevases Tartu Postimehes tuleb juttu sellest, mida saab kuulata neljapäeval aastapäevakontserdil, aga ka sellest, millised olid selle suurejoonelise rajatise tegevuse alguses unistused ning milline on 20 aastat hiljem tegelikkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles