1969. aasta lend portreteerib end

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kujundamise viisid esmaspäeval lõpule kursusekaaslased Ilmar Anvelt (vasakult), Mari Nõmmela – mõlemad sätivad Lembit Palmi installatsiooni «Pime kala» – ja Sirli Rebaste.
Näituse kujundamise viisid esmaspäeval lõpule kursusekaaslased Ilmar Anvelt (vasakult), Mari Nõmmela – mõlemad sätivad Lembit Palmi installatsiooni «Pime kala» – ja Sirli Rebaste. Foto: Margus Ansu

Pika näitusesaali ühes otsas on Jüri Kase monumentaalne maal ja teises tema kursusekaaslaste maalid õpinguajast. Vahepeal on 45 aastat loomingut, millest annabki ülevaate Nooruse galerii uue hooaja esimene näitus.

Tartu kunstikooli 1969. aastal lõpetanud lennu näitus on kursuseõe Mari Nõmmela sõnul lugu õpingute ajal vaimselt kokku kasvanud inimestest. Välja pandud fotod, maalid, installatsioonid, joonistused ja muugi pakub valitud lõike aastakümnetega püsivaks jäänud sõpruskonna loometegevusest.

Kõik see kokku annab lennust huvitava portree. Ja kuigi kolm kursusekaaslast – Paul Saar, Anu Põder ja Helen Kauksi – on juba lahkunud kunstiajalukku, vaatab näitusesaalis kujunevalt portreelt vastu loominguliselt endiselt väga võimekas looja.

Vaimustavad õpetajad

Kursust juhendas maalikunstnik Harri Pudersell. Noored õppisid selliste tuntud maalikunstnike nagu näiteks Alfred Kongo, Lola Liivat-Makarova ja Kaljo Polli käe all. «Me olime nendest vaimustatud,» ütles Mari Nõmmela.

Õpingud möödusid majades, kus praegu tegutsevad korporatsioonid: Sakala hoones Veski ja Kuperjanovi nurgal ning Ugala majas Kuperjanovi tänavas.

Sealsamas üle tee on lagunenud puumaja, mis toona oli neidude ühiselamu, poiste ühiselu käis raeplatsi viltuses majas.

Väljapaneku saatesõnadesse on kirjutatud, et 1969. aastal sai nelja-aastase õppeajaga kunstikooli lõputunnistuse kunstilise kujundamise, nahkehistöö ja puidu töötlemise erialalt 32 noort.

Riikliku plaanimajanduspoliitika järgi suunati neist 95 protsenti kolmeks aastaks riigitööle. Pärast seda võisid nad mõelda edasiõppimisele Tallinna kunstiinstituudis või Tartu ülikoolis. «1970. aastatel meie eluteed hargnesid, kuid suhtlemine tööalaselt ja/või loominguliselt jätkus,» märkis Mari Nõmmela.

Järgmised näitused

Nooruse galerii avanäitust «Meie lugu» saab viimast päeva vaadata 23. augustil.

Galerist Kristina Viin teatas, et järgmised on suures saalis Jaanus Eensalu kureeritud rühmanäitus «Kuulsuste allee» ja keldris Nadežda Tšernobai väljapanek (25. august – 14. september), Jaanus Eensalu isikunäitus (15. september – 5. oktoober) ja Tartu kõrgema kunstikooli disainiväljapanek (6. oktoober – 2. november).

Kas teate?

Nooruse galeriis

• Nooruse galeriis (Riia 11) saab vaadata näitust «Meie lugu».

• Välja on pandud Paul Saare (1946–2007), Mart Aia, Ilmar Anvelti, Malle Londoni, Mari Nõmmela, Jüri Kase, Anu Põderi (1947–2013), Lembit Palmi, Matti Pärki, Reet Ohna, Sirli Rebaste, Vaike Kasekampi, Tõnu Randla, Rein Külma, Marve Saare ja Katrin Sasi töid ning fotosid Helen Kauksi (1950–2008) vaipadest.

• Näituse vestlusring ja lõpupidu on galeriis 23. augustil kell 17.

• Tartu kõrgema kunstikooli galerii Noorus on avatud teisipäevast laupäevani kell

10—17, sissepääs tasuta.

Allikas: Noorus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles