Nõo kool sai värskem ja parem

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Direktor Rein Uusmaa ütles, et arvutiklassis otsustati ruumi ilmestamiseks tavalise madala lae asemel palgid välja jätta.
Direktor Rein Uusmaa ütles, et arvutiklassis otsustati ruumi ilmestamiseks tavalise madala lae asemel palgid välja jätta. Foto: Kristjan Teedema

Veel üks kool on remonditud. Nõo põhikooli maja saab nüüd uhkelt seista reaalgümnaasiumi kõrval, pärast remonti ei jää see välimuse poolest enam kuidagi uhkele naabrile alla.

Nõo põhikooli maja vajas remonti juba ammu, aasta tagasi rääkis kooli direktor Rein Uusmaa, et hoone on Tartumaa koolimajadest kõige kehvemas seisus. Mullu sügisel saidki alguse kauaoodatud tööd ja aprillist alates on maja kooli käes tagasi.

Kuigi ehitus on ammu lõppenud, pole lapsed veel maja näinud ja mööbelgi pole paika saanud. Uusmaa rääkis nüüd, et plaan ei näinudki ette varem sissekolimist, sest mööbli ringitõstmine on suur töö ja polnud mõtet seda enne kooliaasta lõppu tegema hakata.

Kuna maja on mitu kuud tühjana seisnud, ripub ruumides alles raske keemialõhn. Direktor lootis, et nüüd, mil töötajad majja tagasi tulevad, aknad lahti ja õhk liikuma saab, hajub see kiiresti ning loodetavasti on õpilaste koolituleku ajaks täielikult kadunud.

Teistsugune maja

Uus remonditud maja on vanast mitmeti erinev. Kõige suurem muutus on see, et endine talveaed lammutati täielikult ja selle asemel on nüüd muu hulgas õpetajate ruumid ja arvutiklass.

Majas sees võeti maha seinad ja ehitati need uutesse kohtadesse. See tähendab, et praegu on klassiruume 19, kolm rohkem kui enne remonti.

Majas on nüüd ka uhke auditoorium, kuhu saab näiteks kaks-kolm klassi ühiseks tunniks või kooli tulnud esinejate kuulamiseks kokku panna.

Mööblit selles ruumis esialgu küll veel ei ole, kuna ehitus läks plaanitust kallimaks ja möbleerimisraha jäi puudu. «Seda me teadsime ehituse algusest peale,» rääkis Uusmaa. «Projekteerimisest on mitu aastat möödas ja hinnad vahepeal muutusid.»

Vähehaaval plaanitakse aga raha kindlasti leida ja puuduolev mööbel hankida.

Kohe auditooriumi kõrval on muusikaklass, mis sai nüüd küll väga heasse kohta – läheduses pole ühtegi teist klassi –, kuid kuna selle uks avaneb koridori, nõudis päästeamet ka teist väljapääsu. Kohta selleks polnud kusagilt võtta ning lõpuks jõuti üsna veidra lahenduseni: uks ehitati muusikaklassis keset seina, maast umbes meetri kõrgusele, sest just nii kõrgel on teisel pool seina auditooriumi põrand.

Et lapsed sealt uksest ohuolukorras ka välja pääseksid, paigaldati ukse juurde metallredel, mis tuleb alla tõmmates paika sättida.

Külmetamine on möödas

Üks kõige olulisemaid muutusi majas on see, et seinad on nüüd korralikult soojustatud ja küttesüsteem uus.

Vanasti polnud ebatavaline, et külmal talvel oli klassides sooja vaid 13 kraadi. Uusmaa meenutas, kuidas kord kohtumiseks toodud ja aknalauale jahedasse pandud kohvikoorepakk oli hommikuks jääs.

Peale küttesüsteemi on uus ka ventilatsioon – varem seda majas ei olnud –, kõik kommunikatsioonid ja valvesüsteemid.

Kas uus maja on säästlikum kui vana, ei osanud Uusmaa ennustada. «Küttekulud on nüüd küll väiksemad, aga samas võtab ventilatsioon elektrit,» tõi ta näite. Täpselt saab seda öelda alles siis, kui ollakse esimene aasta sees tegutsetud.

Märksõnad

Tagasi üles