Puurilukud õppisid üksteise nippe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saalihoki väravavahtide ülemaailmse treeningulaagri särke kandvad Lotta Peedimaa (vasakul) ja Madli Kaljula ütlesid, et lihased olid veel päevi hiljemgi valusad. Sellest hoolimata kipuvad mõlemad juba trenni tagasi.
Saalihoki väravavahtide ülemaailmse treeningulaagri särke kandvad Lotta Peedimaa (vasakul) ja Madli Kaljula ütlesid, et lihased olid veel päevi hiljemgi valusad. Sellest hoolimata kipuvad mõlemad juba trenni tagasi. Foto: Margus Ansu

Juuni lõpus Lätis saalihoki väravavahtide ülemaailmses treeningulaagris, kus õpetusi jagasid mitme rahvuskoondise puurilukud, osalesid esimest korda ka eestlased, teiste seas kaks tartlast.

Tartust käisid Cēsises treenimas Eesti maaülikooli spordiklubisse kuuluv 16-aastane Lotta Peedimaa ning Tartu Tornaados mängiv 21-aastane Madli Kaljula.

«Esimesel päeval tulime kella viieks, aga kohe pandi trenni tegema,» ütles Kaljula. Peedimaa sõnul olid treeningud väga intensiivsed ning nippe jagasid saalihokimaailmas tuntud nimed.

Aktiivsuse eest kiita

Soome rahvuskoondise väravavaht Henri Toivoniemi oli kiitnud Peedimaa aktiivsust ka eraldi. «Esitasin trennis hästi palju küsimusi ja harjutasin üksi ka, proovisin kohe kõike järele teha,» rääkis Peedimaa.

Ka Rootsi koondise väravavaht Patrik Aman oli neiu mängu vaadates kommenteerinud, et tegemist on tõelise goalie spirit’iga (väravavahi hingega – MT).

Peale Soome ja Rootsi treenerite jagas õpetusi Läti rahvuskoondise väravavaht Andis Blinds, venitusharjutusi näitas ette aga Jolanta Dukure, võõrustajariigi kiirkäimise rekordi omanik.

Intensiivsed treeningud

Kaljula sõnul toimus teisel päeval neli trenni, kusjuures väravatele tulid pealelööke sooritama ka Läti rahvuskoondislased. Üldiselt möödusidki päevad kaitsetehnikat lihvides ja liikumisharjutusi tehes.

Peedimaa lausus, et sealne treening pole harjumuspärase naistemänguga võrreldav: «Hästi palju andsid lihased tunda, mida tavalises trennis väga pole.» Kaljula lisas, et valus on tõesti igalt poolt, aga kogemus oli seda kuhjaga väärt. Õhtul õpiti lõõgastumiseks ka läti ringmänge.

Viimasel päeval olid treeningud, mida filmiti, ja lõpus tehti nende põhjal kokkuvõte, rääkis Kaljula. Peedimaa ütles, et videotest oli kasu küll, kuna varem pole otseselt neile suunatud nii põhjalikke tehnilisi mänguanalüüse tehtud.

Tõrjumise stiilid

Rootsi koondise väravavaht Patrik Aman ja soomlane Henri Toivoniemi näitasid laagrilistele ette ka enda mängustiili. «Rootsi eripära on kiirem liikumine, Soomel on kindlam jalgade hoiak,» rääkis Peedimaa.

Kaljula lisas, et rootslane oli pisut äkilisem, soomlane aga tuimem. Eeskuju ja nippe saadi mõlemalt. Peedimaa sõnul õpetati võrreldes tavatreeningutega laagris üldse rohkem liikumist.

Kui kodumaal ei saa treener sageli kogu aeg vaid väravavahti jälgida, siis seal olid kõik treeningud hästi kompaktsed ja arusaadavad. Lisaks korrigeeriti vajaduse korral iga väravavahti eraldi, rääkisid neiud.

Eestist osalesid laagris peale tartlannade koduklubide veel liikmed Sparta spordiseltsist ja Jänedalt. Kokku voolisid kaitsetehnikat naaberriigis ligi 80 väravavahti, neist kaheksa Eestist.

«Kahju, et laager oli ainult kolm päeva, aga nii intensiivselt poleks rohkem jõudnud ka. Järgmisel aastal on tagasi minek, ma arvan, et siin pole küsimustki,» sõnas Peedimaa.

Sügisest Miina Härma gümnaasiumi 10. klassi astuv Peedimaa loodab tuleval hooajal lisaks U19 vanusegrupile mängida edasi ka naisteliigas. Tartu tervishoiukõrgkoolis aasta ämmaemandust õppinud ja nüüd vaba aasta võtnud Kaljula soovib samuti minna mängima naisteliigasse.

Saalihokilaager
• Ülemaailmne saalihoki väravavahtide treeningulaager.
•    27.–29. juunil Lätis Cēsises.
•    Osalejaid 80, eestlasi 8, mehed-naised vanusepiiranguta.
•    Toimus teist korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles