Sulgpallihooaeg lõpeb šõuga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunioride Eesti parimad Sten Rääbis (vasakul) ja Heiko Zoober Triitoni klubist astuvad täna õhtul paarismängus maailmanimede Ville Langi ja Raul Musta vastu.
Juunioride Eesti parimad Sten Rääbis (vasakul) ja Heiko Zoober Triitoni klubist astuvad täna õhtul paarismängus maailmanimede Ville Langi ja Raul Musta vastu. Foto: Margus Ansu

Titaanide heitluseks on ristinud täna õhtul Annelinna spordimajas sulgpallišõu korraldav Triitoni klubi ürituse, mis toob platsile Eesti ja Soome selle ala kõige kibedamad käed.

Ville Lang Soomest ja Raul Must Eestist on nimed, mis peaksid panema sulgpallipubliku kõrvu liigutama. Täna õhtul saab näha neid mängimas nii paaris noorte tartlaste Heiko Zooberi ja Sten Rääbise vastu kui ka omavahel. Lisaks neile astub platsile taas tippsulgpalli pürgiv Kati Tolmoff, kes läheb vastamisi noore tõusja Sale-Liis Teesaluga.

Ikka võitma

Musta ja Langi paarismäng Zooberi ja Rääbise vastu ei pruugi tulla kaugeltki ühekülgne, sest noormehed kuuluvad juunioride vanuseklassis maailmas esisaja hulka.

«Ikka võitma läheme, kuidas siis muidu,» kinnitas nii Rääbis kui Zoober.

«Nii peabki suhtuma, teisiti ei saagi,» ütles kõrvalt poiste treener Mart Siliksaar.

Rääbis on mullune juunioride Eesti meister, Zoober aga hõbe. Viimast ootavad sel aastal tähtsaima jõuproovina ees Euroopa meistrivõistlused Poolas, kus eesmärk on vaid üks – võita. Nii sportlase kui treeneri hinnangul on eesmärk realistlik, ehkki ka õnne peab olema.

Õhtuse turniiri nael on aga kahtlemata maailma sulgpallihierarhias praegu 52. kohal asuva soomlase Ville Langi ning meie parima, 76. kohal asuva Raul Musta kohtumine. Lang on Siliksaare sõnul üks atraktiivseimaid mängijaid sellel populaarsel alal, mida maailmas harrastab sportlikul tasemel vähemalt 15 miljonit inimest.

Treeningupartnerite puuduse tõttu viimasel ajal rohkem Taanis Odensee klubis harjutav Raul Must on end Siliksaare kinnitusel aga väga heasse vormi treeninud. Viiel korral on Must küll Langile kaotanud, ent ükskord peab ka võit tulema.

Musta järgmine eesmärk on peatselt Venemaal peetaval maailmakarikaetapil võita või jõuda võimalikult kõrgele kohale. Maailma edetabeli kohta tuleks tal parandada, et kindlustada koht 2016. aastal Brasiilias peetavail Rio de Janeiro olümpiamängudel. Järgmine võimalus selleks on juba augusti lõpus Taanis Kopenhaagenis peetaval MMil.

Oma parimatel aastatel maailma edetabelis 33. kohale jõudnud Kati Tolmoff tahab samuti jõuda taas olümpiamängudele. Temalgi tuleb käia arvukatel maailmakarikaetappidel ning saavutada seal häid kohti. Olümpiamängudele pääsemiseks tuleb kuuluda vähemalt 80 maailma parima sulgpalluri hulka. Et saada avaringides paremaid vastaseid, peaks koht olema mitukümmend pügalat kõrgemgi, selgitas Siliksaar.

Enne tuleb sportlastel harjuda aga uute reeglitega, mis hakkasid kehtima nädalapäevad tagasi. Kui varem mängiti geimi 21 punktini ning võitmiseks pidi olema kahepunktine edu, siis nüüd on vaja 11 punkti. Kümnenda punkti järel on kohe surmapall. «Oleme esimene riik, kes uusi reegleid kohe proovib,» lausus Silik­saar.

Mänge vaatama tulla tasub tema sõnutsi ka seetõttu, et see on maailma kiireim sportmäng. Nimelt on mõõdetud sulgpalli liikumiskiiruseks mänguolukorras 493 kilomeetrit tunnis. Mängude vahepeal on lubanud laulma tulla Luisa Värk.

Trennid kogu suve

Teised Tartus tegutsevad spordiklubid korraldavad laagreid või on läinud juba suvepuhkusele, Triiton aga trenne vahele ei jäta. «Mis ma lasen lapsi koju arvutisse istuma,» põhjendas Siliksaar.

Ta lisas, et suvine kolme kuuga tehtav töö on sama tõhus kui kooli kõrvalt üheksa kuuga saavutatu. Mõistagi on lubatud käia maal vanaema juures või reisil, kui selleks on soovi. Lapsed ja noored leiavad aga isegi, et suve pole mõtet luhta lasta. Kui treener pakkus, et saab ka nädalavahetusel harjutada, leidus kohe soovijaid.

Rohkemal treenimisel on ka tulemusi. Nii kuulub Triitoni klubist juunioride klassis maailma esisaja hulka tervelt kolm sportlast. Nii kõrget taset suudab Eestis näidata veel vaid Nõo sulgpalliklubi, kus on samuti kolm neidu maailma esisajas.

Sulgpallišõu Annelinna spordimajas

• Mängivad üheksakordne Eesti meister Raul Must ja kümnekordne Soome meister Ville Lang. Platsile tuleb ka tippsulgpalli naasev Kati Tolmoff.

• Pall pannakse mängu täna kell 18.

• Publik pääseb matše vaatama tasuta.

Allikas: sulgpalliklubi Triiton

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles