Näduvere rahvas kostitas peotule viijaid allikaveega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näduverelased tervitavad peotule jõudmist oma kodukülla.
Näduverelased tervitavad peotule jõudmist oma kodukülla. Foto: Külli Kraft

Laulupeotule teekonnal oli viimane peatus Jõgevamaal Torma vallas Näduvere külas, kus kohalik külaselts pakkus teelistele allikavett.

Külaseltsi juhatuse esinaine Ülvi Nool pakkus peotule edasi viijatele ja sündmust vaatama kogunenud piirkonna elanikele Rausi allikast võetud vett. «Allikavett sai pakutud suuresti selle tervisliku ja jõudu andva toime pärast, kuid ka selle kultuuriloolist tähendust arvestades,» rääkis Nool. Nii oli ka 2011. aastal peetud esimesel Eesti Naiste tantsupeol kesksel kohal legend kolmest naisest, kes Siniallikal nõidumas käisid.

Veel kostitas Nool tseremooniale kogunenuid kalavõileibadega. «Enne tule jõudmist Ida-Virumaale on ka Peipsi kala pakkumisel sümboolne tähendus, sest kapüük on oluliseks ettevõtlusvaldkonnaks ja harrastuseks mõlemas maakonnas,» lisas Nool.

Mitmed Näduvere küla elanikud aga ka tulele vastu tulnud Mustvee kultuuritöötajad ning naiskoori Meeliko lauljad ühinesid jalgratastel Ida-Viruma suunas suundva peotule viijate teekonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles