Kunstikooli lõputööd kaunistavad kutsehariduskeskust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstikooli lõpetaja Jaan Rõõmus ning tema diplomitöö «Projekt», kus 16-meetrisel pannool on kujutatud Tartu kutsehariduskeskuses õpetatavaid erialasid.
Tartu kunstikooli lõpetaja Jaan Rõõmus ning tema diplomitöö «Projekt», kus 16-meetrisel pannool on kujutatud Tartu kutsehariduskeskuses õpetatavaid erialasid. Foto: Malev Toom

Tartu kunstikooli lõpetajad Jaan Rõõmus ja Seppo Kahar näitasid küpsust suureformaadiliste maalidega Tartu kutsehariduskeskuse koridori seintel. Noored kunstnikud tõestasid lisaks erialateadmistele koostöö ja ruumiga arvestamise oskust. Hea närv pidi olema, et töötada nii käidava koha peal ja surve all.


Tartu kunstikooli teatel kannab Jaan Rõõmuse töö nime «Projekt». Tegemist on 16 meetri pikkuse (küünarnukist kulbi otsani) pannooga, mis kujutab kutsehariduskeskuses õpetatavaid erialasid: kokk, kondiiter, juuksur, elektrik, autotehnik, tisler jne. Kõik ilusad, pisut sotsrealismi laadis maalitud rõõmsad inimesed.

Autor kasutas modelle Eesti koolimissi leheküljelt, sest kutsehariduskeskuse õpilased ei saanud poseerimiseks pikalt paigal püsida ning pidid minema tundidesse. Töö valmimise käigus kuulis autor selja taga mitmeid kommentaare nagu näiteks: «Jälle joonistab, kutsehaigus vist...»

Seppo Kahar kasutas seinamaali «Mees kõnnib trepist üles» loomisel graffiti tehnikat. Maali filosoofiliseks tagapõhjaks on õppimine, areng ja edasiminek.

Koolidel on ka varasem väga omalaadne koostöökogemus: kunstikool annab parimate õpilastööde varamust kutsehariduskeskusele tähtajatuks kasutamiseks teoseid. Et väljapanek oleks muutuv ja värske, siis on kutsehariduskeskusel õigus töid vahetada ja uusi pilte seinte kaunistamiseks välja valida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles