Tartu linna päev algab kohviga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.

Homme on taas põhjust lõket teha. Seda näeb ette rahvakalendris peetri- ehk peeterpaulipäev, mis kirikukalendris langeb ühte apostlite Peetruse ja Pauluse päevaga.


Ühtlasi on see Tartu linna päev, mis annab tartlastele võimaluse linnapeaga hommikukohvi juua, kuulata kontserte, vaadata etendusi ja niisama mõnusalt aega veeta. Linna päeval antakse üle ka Tartu medalid, õnnitletakse kuldseid pulmapaare ja võistluse «Kaunis Eesti kodu» parimaid.

Tartu linna päevana tähistatakse 29. juunit alates 2003. aastast. Sel päeval aastal 67 märtrisurma läinud apostlid Peetrus ja Paulus olid keskaegse Tartu kaitsepühakud, kelle atribuudid võti ja mõõk on kujutatud Tartu vapil.

Lõuna-Eesti kalendripärimuse kohaselt süüdati sellel päeval peetrituli ehk piitre pino. Ja nagu märgib Mall Hiiemäe raamatus «Päiv ei ole päiväle veli», jääb 29. juunist saati puukoor kinni, kägu lõpetab kukkumise ja parmud kaovad.

Tartu linna päev algab homme kl 10 raeplatsil, kuhu kõigil linlastel on võimalus minna koos linnapea Urmas Kruusega hommikukohvi jooma. Seejärel loetakse sealsamas Tartu-teemalisi luuletusi ja esinevad muusikud.

Liikumas võib näha voorimeest (kl 15–17) ja jalgrattaid, raeplatsil on uusimate autode väljapanek (kl 11–17). Kl 17.30 annavad malesimultaani 13-aastane Euroopa meister Ottomar Ladva ja tema treener Ülar Lauk.

Üritusi on kirikutes ja muuseumides. Kl 15.30 algab Teatri Kodus (Lutsu 2) Eno Raua ja Leino Rei «Sipsik» ning kl 19 laulupeomuuseumis (Jaama 14) Mart Kivastiku «Eesti asi». Õhtul astuvad raeplatsil üles HaleBopp Singers ja Big Band Tartu.

Tartu päeva üksikasjalik kava on veebis aadressil http://kultuuriaken.tartu.ee.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles