Kõveras Kõrtsis kerkib muuseum

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillimuuseumis on tolmused tööd alles pooleli, kuid mõned eksponaadid on Anti Mehisel juba üles riputatud ning mustusekaitseks linadega kaetud.
Pillimuuseumis on tolmused tööd alles pooleli, kuid mõned eksponaadid on Anti Mehisel juba üles riputatud ning mustusekaitseks linadega kaetud. Foto: Margus Ansu

Kui muusik Anti Mehisel vanad pillid sauna eesruumi enam ära ei mahtunud, otsustas ta, et aeg on teha oma muuseum. Sellest mõttest on möödas juba viis aastat, unistus saab teoks aga nüüd.

Rõngu Kõvera kõrtsi parempoolne tiib on juba aastaid Elva tarbijate kooperatiivi käes niisama seisnud, laoruumina. Kunagi oli seal pood, Mehine mäletab isegi, et mitte väga ammu sai seal käidud. Ühel hetkel ei tasunud see aga enam ära, kauplus pandi kinni ja uut head otstarvet ruumidele enam ei leitud.

Nüüd aga on tulnud kätte selline lahendus, mis ei tee kõiki võibolla õnnelikuks, aga rahuldab igatahes: kooperatiivil on «rentnik», kes küll neile tulu ei too, kuid hoiab ruumid korras ja tasub elektrikulud, Mehisel aga koht, kuhu sajad kogunenud eksponaadid välja panna ja inimesi vaatama kutsuda.

Pillid ja tehnika

Nimi pillimuuseum kirjeldab plaanitavat muuseumi pisut eksitavalt. Lisaks kümnetele ja kümnetele pillidele on seal ka hulganisti tehnikat, mis nii praegu kui minevikus on aidanud muusikat teha või publiku ette tuua.

Näiteks on eksponaatide hulgas vanad n-ö muusikakeskused, raadiod, kõlarid ja isegi prožektorid. Viimased on küll pisut üles vuntsitud ja tööle pandud, et valgustada peamist lava, seda, kus on plaanis korraldada väiksemat sorti kontserte.

Praegu on Mehisel ja tema hulgal abilistel käsil tüütum töö: ruumid tuleb korda teha, alused kohale panna. Siis saab minna mõnusama osa juurde ja hakata pille paigutama. Mõned asjad on juba paigas ka ning tolmu eest linadega kaetud.

Kes tahaks pillimuuseumisse ise panustada ja mõne annetuse teha, siis mõni asi on veel puudu. Näiteks ei suuda Mehine kusagilt leida altsaksofoni või lõõtspilli, mille omanik oleks nõus oma instrumendist muuseumi heaks loobuma.

Mõnda eksponaati on Mehine jahtinud ja küsinud, suure osa on lahked annetajad aga päris omal algatusel kohale toonud.

Näiteks võttis klaverimuuseumi eestvedaja Alo Põldmäe ise ühendust ja pakkus paari eksponaati, klaverit ja Ivo Linna annetatud harmooniumi.

Sooja aja atraktsioon

Mehine arvas, et Rõngu kohalikest elanikest ilmselt püsiklientuuri ei teki. Kindlasti tullakse 24. mail avamisele ja hiljem loodetavasti ka kontsertidele, kuid suurem osa külastajatest on läbisõitjad.

«Siin on ikka palju neid inimesi, kes sõidavad läbi ja peatuvad, et poes või pagari juures käia. Ja kui nad näevad, et siin muuseum on, siis ehk ikka tulevad läbi,» arvas Mehine.

Meelitamiseks pannakse kindlasti suured sildid üles ja Mehine kaalub ka mõtet, et üks vana ja ribadeks kasutatud klaver seest tühjaks teha, ilmakindlaks muuta ning muuseumi ukse juurde reklaamiks välja panna.

Esialgu on muuseum lahti vaid soojal ajal, esimene hooaeg algabki mai lõpus ja kestab septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles