Tartu eelarve kasvab nelja miljoni euro võrra

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinn.
Tartu kesklinn. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus saatis volikogusse arutamiseks lisaeelarve eelnõu, mille järgi linnaeelarve suureneks nelja miljoni euro võrra, kuid linna jõukuse kasv moodustab sellest vaid väikese osa.

Tartu abilinnapea Kajar Lember ütles, et linna jõukuse kasvu näitab üksikisiku tulumaksu laekumise suurenemine, laekumise prognoosi suurendatakse 400 000 euro võrra. Tulumaksu laekumine on aastases võrdluses suurenenud esimese kvartali jooksul umbes kümme protsenti.

Lemberi sõnul võiks puhtarvutuslikult laekumist prognoosida isegi kaks korda enam, kui ei oleks majanduskeskkonna kasvavat ebastabiilsust. Kodumaiseid kasvuprognoose kärbitakse ja muretsema paneb ka see, mis toimub ümberringi.

«Oleme valmis minema teise lisaeelarve koostamisele, aga praegu oleme pigem konservatiivsed,» sõnas ta.

Ehkki tulumaksu laekumise ja ka teenuste müügi varal linnaeelarve kasvab, on mõnes valdkonnas vaja tululootusi vähendada. «Meil on eelarves selgelt üle pingutatud tululootus – lootus, et me müüme oma ärikinnistuid,» ütles Lember. «Minu hinnang on, et võibolla midagi me suudame, aga kindlasti mitte kavandatud mahus. Lisaeelarves võtame 290 000 eurot selle rea pealt maha. Eelarve läheb palju adekvaatsemaks.»

Lõviosas kasvab eelarve aga aasta alguse jäägi riigieraldiste varal. Eelarves on vastuvõtmise ajal omajagu teadmatust: ei ole võimalik teada, kui palju tulumaksu laekub, ja suur osa eelarves on ka riigipoolsetel eraldistel, mis ei ole jõulude ajal kaugeltki kokku lepitud.

Riik on eraldanud näiteks Võidu silla remondi tarvis 562 173 eurot, sellele peab linn omalt poolt lisama 30 protsenti ehk 240 000 eurot.

Lisaeelarve suurimad rahaeraldused on kavandatud haridusvaldkonda, mis saab 1,66 miljonit eurot ehk 41 protsenti lisaeelarvest, ning majandusse, kuhu läheb 1,1 miljonit eurot ehk 27 protsenti. Riigi rahastamispõhimõtete muutumise tõttu läheb suurem osa haridusvaldkonda antud lisaeraldistest üldhariduskoolide tugispetsialistide ja koolijuhtide töötasudeks.

Investeeringute osas täiendatakse põhieelarvega kinnitatud koolide ja lasteaedade remondi mahtusid. Lemberi sõnul rahastatakse põhiliselt neid hädalisi asju, mis põhieelarvest välja jäid. Kasvõi Poku lasteaia katus, mis jookseb läbi.

On ka päris uusi töid. Näiteks maaülikooli juurest Supilinna kulgev jalgrattatee või Anne kanali uus käimla, mille maksumus on umbes 60 000 eurot.

Lisaeelarves on ka Pargi tänava rekonstrueerimine. Veevärk vahetab seal torusid ja taastamisel tehakse tänav kogu laiuses korda, milleks linn paneb oma osa juurde.

Uue algatusena on linnal kavas toetada koguperemängufilmi «Supilinna salaselts» tootmist ja Tartu filmifondi rajamist.

Annelinna Kaunase puiesteele rajatakse mitmekesiste kasutusvõimalustega kogu pere mängu- ja spordiväljak ning Anne sauna ruumes avab aasta lõpus uksed uus sotsiaalabi piirkonnakeskus, kuhu koonduvad kaks seni Annelinnas tegutsevat keskust.

Investeerimisobjekte lisaeelarvest (eurod)

• 802 173 Võidu silla remont

• 195 000 Pargi tänava rekonstrueerimine

• 100 000 Vaksali tänava pikendusele parkla rajamine Tartu Näituste ja laululava ürituste tarbeks

• 100 000 kergliiklustee rajamine maaülikoolist Supilinna

• 50 000 Tähtvere spordipargi rulliraja remont

• 50 000 Kalevi 13 katuse remont

• 40 000 Sanatooriumi, Nooruse ja Teaduse tänava projekteerimine

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles