Soomlase kadumine kriibib kalameeste hinge

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval korraldas politsei Simo Tyrvaineni otsimiseks Tartus Annelinna spordimaja tagusel alal suuroperatsiooni.
Teisipäeval korraldas politsei Simo Tyrvaineni otsimiseks Tartus Annelinna spordimaja tagusel alal suuroperatsiooni. Foto: Politsei

«Ta koperdas jõe vastaskaldal. Teatasin sellest politseile, kuid näis, et nad ei saanud teda kätte,» rääkis ööl vastu pühapäeva koos sõbraga Emajõe ääres kalastanud Jaano Kongs.

Nemad on teadaolevalt viimased, kes nägid 6. juuni öösel Püssirohukeldrist lahkunud ja teadmata kadunuks jäänud soomlast Simo Tyrvaineni.

Kongs ja tema sõber Antti Leis püüdsid sel ööl Emajõe ääres Siili tänava poolsel kaldal kala. Öö oli jahe ja tuuline ning kala võttis kesiselt.

Kella kolme paiku märkasid nad ühtäkki vastaskaldal võserikus tuikumas inimest. Isekeskis mõtlesid nad sõbraga, et kuidas nii viisakalt riides mees – seljas must ülikond ja valge särk – üldse sinna sattuda võis. On ju Ihaste luhad kevadisest üleujutusest siiani vee all.

Käitus kummaliselt

Ta paistis olevat üsna purjus, tuikus tugevalt ega käitunud adekvaatselt, kirjeldas Kongs. Mees liikus mööda kallast kesklinna suunas ning vastu tuli suur kraav.

Mures kalastajad röökisid täiest kõrist, et mees vette ei kukuks. Kuulis siis mees vastaskaldalt hüüdeid või märkas ise, et ta enam edasi ei pääse, igatahes pööras ta otsa ringi ning hakkas Ihaste suunas tagasi koperdama. Peagi kaotasid kalastajad mehe silmist.

Kolm korda helistasid politseinikud jõe ääres õngesid valvanud meestele tagasi, et täpsustada hädasolija asukohta. Mõne aja pärast märkasid mehed patrulli Annelinna spordihalli tagusel kõrgendikul. «Nad vaid lehvitasid meile, jõele lähemale nad ei pääsenud,» rääkis Kongs.

Tema hinnangul oleks saanud inimest siiski aidata, kui kohe oleks appi kutsutud päästeamet koos paadiga.

Mehed on pärast Tyrvaineni fotode silmitsemist veendunud, et Emajõe-äärses võsas redutas just tema. Kongs ei välistanud, et mees võis kukkuda ka jõkke. «Süda valutab siiani,» tunnistas ta.

Täna õhtupoolikul teatas Kongs, et talle teadaolevalt nähti sarnase välimusega meest esmaspäeval Jalaka tänava lõpus ridaelamute juures.

Kaks niidiotsa

Tol ööl veetis Püssirohukeldris aega üks turismigrupp, kuhu kuulus ka Tyrvainen. Öösel kella poole ühe paiku märkas Tyrvaineni kadumist grupi giid ning teatas sellest politseile. Ta edastas ka 65-aastase mehe tundemärgid – 185 cm pikk, lonkab, seljas oli tal tume ülikond.

Pannes kokku kalameestelt saadud info ja giidi ütlused, asusid soomlast otsima juba kriminaalpolitseinikud. Intensiivsemaid otsinguid alustati esmaspäeval, mil koguti informatsiooni kõigist Tartu majutusasutustest ning söögikohtadest.

Teisipäeval kontrolliti koos kaitseliitlastega jõeäärset ala ning leiti soomekeelsete kirjadega suitsupakk. See ajendas otsijaid korraldama suurt operatsiooni.

Kohale lendas piirivalve lennusalga helikopter. Saabusid päästjad koos spetsiaalse ATV-ga, millega saab sõita ka vees. Lisaks Tartu kriminaal- ja korrakaitsepolitseinikud.

Üheskoos otsiti Ihaste tee ja Emajõe vahele jääv soine ala põhjalikult läbi, kuid tulemuseta.

Nii palub politsei kõigil, kel on mingisugust informatsiooni kadunud mehe kohta, helistada lühinumbril 110.

Kodanike kriitika

Pärast teisipäevaõhtust suurt politseioperatsiooni pöördusid mitmed inimesed prefektuuri poole, nõudes vastust, miks otsib politsei soomlast nii suurte jõududega. Viimasel ajal kadunuks jäänud eestlasi aga nii intensiivselt ei otsita. Näidetena on toodud nii tänavu 11. märtsil kadunuks jäänud Maris Olesk kui ka mullu septembris kadunud, kuid praeguseks hukkununa leitud Jaak Lõivukene.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kristina Kostina peab sellist kriitikat ülekohtuseks. Alles 12. mail korraldati suur otsing Võrumaal Meremäe vallas ning ööpäeva metsas veetnud 77-aastane Paul Kund kanti elusana soost välja.

Kostina selgitab, et niisugused operatsioonid nõuavad suurt ressurssi ning nii palju inimesi kaasatakse alles siis, kui on teada täpne piirkond, kust otsida. Näiteks Maris Olesk asus viimati Luunja mobiilimasti levipiirkonnas, kuid nii suurel alal pole tulemuslikke otsinguid korraldada võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles