Kasemahl passib jäätisesse ja mujalegi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna uurijad Hannes Mootse (vasakul) ja Andres Sats kogusid mullu Tartus õppehoone juures kasemahla spetsiaalses mahlavõtukohas, kus
kaal registreeris iga tunni järel mahlaämbri kaalu.
Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna uurijad Hannes Mootse (vasakul) ja Andres Sats kogusid mullu Tartus õppehoone juures kasemahla spetsiaalses mahlavõtukohas, kus kaal registreeris iga tunni järel mahlaämbri kaalu. Foto: Eesti Maaülikool

Kellel tuttav kask või kasega tuttav olemas, saab ka sel kevadel õrnalt magusat kasemahla juua. Et väärt joogist jätkuks rõõmu kauemaks, tahavad maaülikooli teadlased kasemahlale laiemat kasutust anda.

«Kanadalased müüvad oma vahtrasiirupit üle ilma ja lätlased ajavad kasemahlast tehtud ilutoodetega rahvusvahelist äri,» ütles Eesti maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja Lembit Lepasalu. «Meilgi on kaski ja vahtraid ning miks mitte puude mahla toiduainetööstuses ära kasutada.»

Kuid asi pole nii lihtne, kui paistab. Et kase- ja vahtramahlast teha kääritatud või kääritamata jooke, lihamarinaade, kondiitritooteid ja miks mitte ka jäätist, on vaja aastaringi kasutatavat toorainet.

Mahla külmutamine oleks luksus: ühelt poolt vajaks see suuri külmikuid ning teisalt oleks selline hoiustamisviis väga kallis.

Liigne vesi välja

Kasemahl sisaldab vaid 1–1,5 protsenti suhkrut ning enne toodetele lisamist tuleks mahl kontsentreerida ehk sellest liigne vesi välja võtta.

«Tänapäevase kontsentreerimistehnoloogia abil võime mahla aurutamata saada kuni 15-protsendilise suhkrusisaldusega kontsentraadi,» selgitas maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna vanemteadur Väino Poikalainen. «Sellise kasemahlakontsentraadi suhkursisaldus ületab näiteks õunamahla suhkrusisaldust mitu korda.»

Kase- ja vahtramahla vää-rindamiseks tahtsid maaülikooli teadlased alustada rakendusuuringud juba eelmisel aastal. Mullu koguti Tartus õppehoone lähedal ka kasemahla, kuid see läks nahka, sest sügavkülm purunes ja kogutu läks raisku. Ka rakendusuuringute projekt jäi toetuseta.

Sel kevadel töötavad teadlased vahtra- ja kasemahla kallal omaalgatuslikult edasi.

«Vahtramahla meil juba on, nüüd algab ka kasemahla kogumine,» kinnitas Lepasalu.     Kui vajalikud kogused käes, hakatakse vahtra- ja kasemahlast kontsentraati valmistama. Selleks ei aurutata mahlast vett välja, vaid kasutatakse nn membraantehnoloogiat.

«Oleme tellinud seadme, kus mahl pressitakse läbi spetsiaalse filtri,» selgitas Lepasalu. «Nii säilivad kontsentraadis suhkur ja kõik mahlas olevad ained ning eraldatakse ainult vesi.»

Kase- ja vahtramahla kontsentraadiga saavad teadlased hakata välja töötama uute jookide ja toiduainete valmistamise tehnoloogiat. «Näiteks üks tudeng hakkab tegema kasemahlakontsentraadist kääritud jooki,» ütles Poikalainen.

Lihtsad säilitusviisid

Maainimestele pole selline jook mingi uudis. Nimelt hakkab värske kasemahl toasoojas paari päevaga käärima. Kui see protsess on alanud, villitakse mahl õhukindlatesse nõudesse.

Tavaliselt lisatakse maitse järgi ka kas rosinaid, leiba, apelsinikoort või mustasõstrapõõsa oksi. Selline mahl hapneb jahedas tasapisi edasi ja on hea keldrist võtta kuumal suvepäevalgi.

Kes kääritatud kasemahlast lugu ei pea, sellel soovitas Väino Poikalainen värske mahla panna sügavkülma või selle ära pastöriseerida. Selleks tuleb mahla 63–65 kraadi juures paarkümmend minutit kuumutada, villida see puhtasse õhukindlalt suletavasse purki või pudelisse ja viia jahedasse hoiule.

Ka pastöriseeritud kasemahl on tegelikult hästi unustatud vana. «Nõukogude ajal tegi Tartu konservitehas pastöriseeritud kasemahla, seda müüdi kolmeliitristes purkides,» märkis Poikalainen. «Mahla kogusid siis metskonnad, neil oli varumisplaan.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles