Vanemuine teeb noortele ruumi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kursusekaaslased Martin Kõiv (vasakul) ja Markus Luik on olnud Vanemuises seitse aastat. Sügisest on mõlemad vabakutselised. Foto pärineb kolme aasta tagusest lavastusest «Viimnepäev».
Kursusekaaslased Martin Kõiv (vasakul) ja Markus Luik on olnud Vanemuises seitse aastat. Sügisest on mõlemad vabakutselised. Foto pärineb kolme aasta tagusest lavastusest «Viimnepäev». Foto: Margus Ansu

Vanemuise teater ei pikenda uuest hooajast lepinguid Markus Luige, Martin Kõivu ja Eva Püssaga. Samuti lähevad sügisest vabakutselisteks näitleja Ott Sepp ja näitleja-lavastaja Rein Pakk.

Vanemuise draamajuht Tiit Palu ütles, et selline otsus on levinud tava. «Kui te vaatate, mis toimub mujal teatrites, siis inimeste lepingud ikka lõpevad ja mitte alati ei pikendata neid. Liikumine ikka toimub ja mitte alati näitlejate initsiatiivil,» selgitas Hongkongis viibiv Palu.

Palu sõnul on Martin Kõiv ja Eva Püssa elanud juba mõnda aega Tallinnas ning nende koormus oli Tartus pea olematu.

«Püssal polnud draama osas ühtegi rolli enam järele jäänud ja Kõivu arvud on umbes samasugused. Siin pole küsimus ainult draamajuhis, vaid ka meie oma lavastajad pole neid oma nimekirjades näinud,» lisas ta.

«Ma rõhutan, et kedagi ei vallandata, vaid inimeste lepingud lõpevad. See on loomulik protsess,» lisas Palu. «Kui näitlejal pole aastate kaupa head ja huvitavat tööd, võib muidugi küsida, mis on selle põhjus, aga siin pole vaja mingit skandaali näha. Põhjused on erinevad ja kedagi ei saa süüdistada.»

Noored tulevad

Vanemuise draamatruppi tuleb sügisel seitse noort näitlejat ning Palu sõnul on selge, et tähelepanu ja aega läheb rohkem uutele kui neile, kes on mingitel põhjustel kõrvale jäänud. «Ei saa öelda, et üks asi põhjustab teist, aga kui truppi tuleb inimesi juurde, siis mõned ka lahkuvad.»

2006. aastal otse lavakoolist Vanemuisesse tulnud Markus Luik kommenteeris teatri otsust lühidalt: «Mis seal ikka. Selline see teater ongi. Igaüks, kes tuleb, teeb ju oma pundiga seda asja. See on minu ja draamajuhi vaheline asi ja ma rohkem seda ei kommenteeriks.»

Luige kursusekaaslane Martin Kõiv ütles, et teatri otsus ei tulnud talle nagu välk selgest taevast. «Terve see hooaeg ei ole mul tööd olnud ja ma olin sellega arvestanud. See ei tulnud üllatusena,» lausus ta, kuid ei osanud öelda, miks koormus kokku kuivas.

Oma tulevikuplaanide kohta ütlesid mõlemad, et jäävad esialgu vabakutselisteks. «Eks püüab näitlejana edasi töötada, aga kusagile kutselisse teatrisse ei lähe ja pole ka kutsutud,» ütles Kõiv.

Luik mängib praegu rohkem kui kolmes Vanemuise lavastuses ning neid rolle loodab ta jääda mängima edasi. «Ma ei tea, mis neist saab, aga ma arvan, et neid mängin ikka edasi,» lausus ta.

Sepp ja Pakk

Lisaks Luigele, Kõivule ja Püssale pole Vanemuise nimekirjas sügisest enam ka Ott Seppa ja Rein Pakku, kes on valinud ise vabakutselise staatuse. «Sellest on mul kahju. Valmistasime ette Paku täiskohaga lavastajaks saamist ja see oli meile ootamatu,» märkis Palu. Ott Sepp teatas oma lahkumisest juba mullu oktoobris.

Praegu on Vanemuise draamatrupis 21 näitlejat, kuid Palu sõnul võiks see arv kasvada sügiseks 26-27ni. «2003. aastal oli Vanemuises 31 näitlejat, 2013. aastal kümne võrra vähem. Loomulikult ei saa me Vene aega tagasi, aga 26-27 võiks olla hea tulemus,» nentis ta.

Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli Tiit Ojasoo juhendatavast 26. lennust tulevad sügisest Tartusse Kärt Tammjärv, Marian Heinat, Jaanika Arum, Linda Kolde, Markus Dvinjaninov, Reimo Sagor ja Veiko Porkanen. Samuti liituvad uuel hooajal Vanemuisega lavastaja Andres Noormets ning Endla näitlejad Piret Laurimaa ja Sten Karpov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles