Mobiiliomanikke tüütavad numbrita kõned

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Iga päev kell 10.24 tiriseb tudeng Timo Saviaugu mobiiltelefon ja kutsub nii lühikest aega, et kõnet vastu võtta ei õnnestu kunagi.

Helistaja numbrit telefon ei näita ja nii on see kestnud juba peaaegu kaks nädalat. «Esimene kord oli 24. mail, mäletan seda täpselt, sest käisin just jalgrattamatkal,» ütles Saviauk, kelle number kasutab EMT võrku läbi Diili operaatori.

Ohvreid teisigi

EMT kodulehel seisab teade, et sarnaseid kõnesid on viimase nädala jooksul tulnud mitmetele nii nende kui ka teiste operaatorite võrgus olevatele numbritele.

Elisas on neid tulnud umbes tuhandele kliendile, ütles firma suhtekorraldusjuht Marika Raiski.

EMT pressiesindaja Kaja Sepp selgitas, et ilmselt on tegu rahateenimisüritusega. Kõnesid teevad robotid, mis valivad  järjest suvalisi numbreid, ütles ta.

«Tüüpiliselt käib see nii, et tehakse vastamata kõne, et meelitada inimesi tagasi helistama. Need, kes kõnesid teevad, teenivad operaatorite rahvusvaheliste sidumistasude pealt.» Tagasi helistav ohver peab maksma kinni kõne kaugesse riiki, minutihind võib ulatuda mitmekümne kroonini.

Kuskil mobiilivõrkude avarustes on aga helistaja number seekord kaduma läinud. «Kas on mõni välismaa operaator selle juba blokeerinud või kasutavad spämmikõnede tegijad nii kehva tehnikat, et number kaob,» arvas Sepp. Ühest küljest on see hea, sest nii ei saa salapäraste kõnede saajad tagasi helistada ning raha kulutada, lisas ta.

Blokeerida ei saa

Teisest küljest ei ole nii võimalik mobiilifirmadel ka midagi ette võtta, et tüütud kõned kaoksid. Kui oleks teada number, kust niimoodi helistatakse, saaks selle lõpuks blokeerida. Kui aga numbrit ei tea, ei saa midagi teha, sõnas Sepp.

«Kui nad näevad, et neile ei helistata, siis nad vast lõpetavad kunagi ära,» avaldas ta lootust.

«Me ei soovita  kunagi tagasi helistada võõrale välismaisele numbrile, kui ei ole  teada, et mõni teie tuttav on välismaal,» sõnas Raiski ja lisas, et sellised vastamata kõnede tegijad ründavad nende võrgu kliente iga paari kuu tagant.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles