Valgas ründasid mehed järjepanu kaht naist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Valgas ründasid kurjategijad eelmisel nädalal lühikese aja jooksul kaht naist, kellelt üritasid varastada kotti, politsei kinnitusel ei tähenda see aga, et piirkonnas liiguks tingimata ringi kuritegelik jõuk.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja sõnul toimus esimene varguskatse 11. veebruaril kella 19.15 ajal, kui kolm seni tuvastamata meest püüdsid Valgas Kungla tänaval 61-aastaselt naiselt varastada käekotti. Varaste ohvriks langenud naine hoidis oma kotti aga tugevalt kinni ja hakkas karjuma ning mehed jooksid kotti saamata ära.

Pool tundi hiljem, kella 19.45 ajal üritasid kaks meest 56-aastaselt naiselt kandekotti varastada Valgas Uuel tänaval. Ka see naine hoidis oma kotti nii tugevalt kinni, et meestel ei õnnestunud seda kätte saada. Üks meestest komistas ja lasi kandekotist lahti, misjärel jooksid mehed minema.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et juhtumite kirjeldus on tõesti väga sarnane. Samas pole uurijatel tema sõnul praegu piisavalt tõendeid, mille alusel võiks kindlalt väita, et nende juhtumite taga on ühed ja samad inimesed.

Uurijad möönavad, et juhtumite kirjeldus on väga sarnane, kuid siiski pole neil praegu alust väita, et varguskatsete taga on samad inimesed.

Mõlema juhtumi täpsete asjaolude selgitamiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb vargust.

Valga kriminaaltalituse politseileitnant Raivo Laine sõnul ei ole Valga elanikel põhjust paanikaks, küll aga ettevaatlikkuseks, sest selliseid juhtumeid võib ette tulla igal pool. «Linnas, kus raskeid kuritegusid pannakse harva toime, jäävad lühikese aja jooksul aset leidnud vargus ja kaks varguse katset elanikele hästi silma,» nentis ta.

Samas sõltub kuritegevus tema sõnul erinevatest asjaoludest ning mitme samalaadse kuriteo sattumine ühele ajale ei tähenda, et piirkonnas liigub tingimata ringi kuritegelik jõuk. «Pigem võib nende lähipäevadele langenud rünnete puhul kahtlustada asjaolu, et tegu on ajaga, mil paljudele on laekunud palk ja pension – ja raha paneb ka kurjategijate rattad käima,» sõnas Laine.

Politsei soovitab inimestel pimedal ajal liikudes vältida vähevalgustatud tänavaid. Võimalusel tuleks kasutada valgustatud teed, kus liiguvad inimesed ja sõiduautod, et vajadusel kutsuda abi. Ohu ennetamiseks ja hindamiseks soovitab politsei jälgida tähelepanelikult ka ümbrust.

Rünnaku korral tuleb valjuhäälselt appi karjuda, et äratada kaaskodanike tähelepanu, samuti võiks politsei teatel kaasas olla vile või pipragaas. Telefonid, rahakotid, dokumendid, võtmed ning muud tähtsad asjad tuleks hoida enda ligi, näiteks sügaval põuetaskus. Pangakaartidega ei tohiks koos olla PIN-koodid. Rünnaku ohvriks sattudes tuleks helistada kohe politseisse, jätta meelde ründaja tundemärgid ning see, kuhu poole ta põgenes.

Politsei hoiatab, et varguse ohvrile ning ka pealtnägijale on sekkumine ja näiteks kurjategija takistamine äärmiselt ohtlik. Seetõttu tuleks enne appi tõttamist kriitiliselt hinnata võetavat riski ja seda, kas jõud käib varga omast üle. «Pigem oleks mõistlik vältida vägivalla ohvriks sattumist, koondada kogu oma tähelepanu kurjategija tundemärkidele ja liikumissuunale ning kohe esimesel võimalusel helistada politseisse – mida detailsem kirjeldus ja mida kiiremini politsei saab infot, seda suurem tõenäosus on isik kiiresti tabada,» märkis politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles