Minister loodab Tartu kunstimuuseumi pingetele lahendust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Urve Tiidus.
Kultuuriminister Urve Tiidus. Foto: Kristjan Teedema

Jaanuari viimasel päeval Emajõelinna külastanud kultuuriminister Urve Tiidus andis Tartu kunstimuuseumi pingetele keskendunud intervjuu. Ta kinnitas, et ei tulnud muuseumi direktorit Rael Artelit ametist vallandama.

Päev Tartus viis teid muu hulgas kunstimuuseumisse, kus te vaatasite Rael Arteli kureeritud näitust «Kas me sellist muuseumi tahtsimegi?». Kuidas meeldis?

Huvitav näitus.

Tulite tutvuma Tartu kultuurieluga ja üle andma Eesti parimaile muuseumitöötajaile aastaauhindu. Levisid aga ka kuuldused, et tulite ette valmistama kunstimuuseumi direktori Rael Arteli vallandamist sellelt ametikohalt. Kas vastab tõele?

Ei vasta tõele. Aga me kohtusime ja vestlesime. Rael Artel rääkis muuseumi elust-olust ja kuidas asjad seal on edenenud, arutasime temaga tulevasi arenguid.

Muuseumi valdkonna eest vastutavad ministeeriumi inimesed tulevad muuseumisse järgmisel nädalal kohtumistele. Ma olen aru saanud, et muuseumis on väiksed pinged, või kuidas täpsemalt nende kohta öelda. Küllap saab siis selgust.

Muudatused Tartu kunstimuuseumis ajendasid 23 kultuuritegelast pöörduma 29. jaanuaril võimude ja ka isiklikult teie kui ministri poole. Mida võtate ette pöördumisega?

Nagu ikka sellistel puhkudel, kui tekivad erimeelsused ja neid väga selgelt väljendatakse, tuleb osalistega rääkida.

Kultuuriministeeriumil on muuseumide eest vastutavad inimesed ja esialgu ma ootan nendelt erialaseid hinnanguid.

Tartu kunstimuuseum on väga heade vanade traditsioonide ja väärika ajalooga muuseum. Ja selge on see, et elu muutub ja noored inimesed näevad mõnda asja teistmoodi. Küllap me leiame ühise keele.

Täna, reedel, said meediaväljaanded 41 kunstitegelase nimega kirja Rael Arteli toetuseks. Nad kuuluvad võrreldes pöördumisele allakirjutanutega nooremasse põlvkonda. Kas te ei pelga, et pingeist muuseumis ja selle ümber võib kasvada välja ohtlik mõra meie kunstielus?

Kogu aeg kasvavad uued põlvkonnad peale, kogu aeg sünnib uusi inimesi. Kuidagi oleme ikkagi hakkama saanud siin maailmas. Ma olen veendunud ja olen ise kogenud, et on võimalik leida harmoonia, et on võimalik leida ühiselt edasiminekuks teid. Täiesti veendunud.

Konkursi korras ametisse saanud Rael Arteli kohta tegi lõpliku otsuse minister Rein Lang. Kultuurirahvas ei olnud Langi puhul rahul mitme asjaga, millest Kaur Kenderi ja Sirbi afäär sai talle lõpuks saatuslikuks. Mida on teil kavas oma eelkäija otsustest uuesti üle vaadata?

Ma ei anna praegu ühtegi hinnangut oma eelkäija otsustele ja nüüdsele olukorrale. Ja üldse, ma ei ole selline inimene, kes kiirustab arvamustega.

-----------------------------------------------------------------------------

Toetuskiri Rael Artelile

Reedel sai avalikuks Tartu kunstimuuseumi direktori Rael Arteli tegevust toetav kiri, millele on alla kirjutanud 41 kunstitegelast.

Nende arvamuse järgi on muuseumis 2014. aastaks valminud laiapõhjaline, rahvusvaheline näituseprogramm, «milles leidub projekte nii muuseumi kogude, Eesti maalikunsti klassikute, Tartu kohaliku kunstielu arheoloogia kui ka rahvusvahelise kunstielu tõusvate tähtede töödest».

Allakirjutanute hinnangul on kunstimuuseum saanud sellega tänuväärselt ambitsioonika ja Eesti kunstielu rikastava näitusekava, mida on võimalik järgnevatel aastatel tasakaalustada sama põnevate kunstiajaloo kaugemate kümnendite käsitlustega.

Avaldus lõpeb lootusrikkalt: «Loodame kaasaegse, avatud kunstimuuseumi võimalikkusele 21. sajandi Tartus ning soovime Rael Artelile ja kogu Tartu Kunstimuuseumi kollektiivile töörahu ja jõudu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles