Kohus andis parteinoorte raha tülis õiguse Lukasele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Toomas Huik

Tartu halduskohus jättis täna rahuldamata kaebuse, kus Rahvaliidu noorteorganisatsioon vaidlustas haridusminister Tõnis Lukas otsuse jätta nad ilma riiklikust aastatoetusest.

Vaidlustatud käskkirjaga selle aasta jaanuarist kinnitas Lukas noorteühingute 2010 aastatoetuse saajad ja eraldatavate toetuste suurused, jättes nende seast välja varem mitmel korral taolist toetust saanud MTÜ Rahvaliidu Noored, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja.

Halduskohus nõustus haridus- ja teadusministeeriumiga (HTM), et Rahvaliidu Noorte vaidlustatud käskkiri ei riku kaebuse esitaja õigusi.

Vaidlustatud käskkirjas on välja toodud ainult need noorteühingud, kellele on minister otsustanud aastatoetust määrata, ning seal ei ole märgitud taotlejaid, kellele minister toetust ei määranud.

Samas on minister andnud hiljem välja käskkirja Rahvaliidu Noorte aastatoetuse taotluse mitterahuldamise kohta.

Hilisem käskkiri sisaldab ka põhjendusi, miks kaebuse esitaja taotlus jäeti rahuldamata. Hilisema käskkirja vaidlustamist kohtus ei ole noorteühendus aga vajalikuks pidanud.

Kohus möönis siiski, et kuna vaidlustatud käskkirjas ei olnud tehtud otsustust osadele taotlejatele toetuse mittemääramise kohta ega polnud ka viidet, et keelduv otsustus tehakse teatavaks hiljem eraldi käskkirjaga, võis kaebuse esitaja ka teha järelduse, et see käskkiri on ainus ja lõplik haldusakt nii toetuse määramise kui mittemääramise osas.

Kohus ei nõustunud aga kaebaja seisukohaga, et Noortepoliitika Nõukogu ettepanek on ministrile kohustuslik.

Nõukogu oli nimelt teinud varem Lukasele ettepaneku, et Rahvaliidu Noored võiksid olla toetuse saajate nimekirjas.

Kohus leidis, et vastavalt haridus- ja teadusministri 2007. aasta määrusega kehtestatud korrale teeb lõpliku otsuse toetuse määramise ja mittemääramise kohta teadus- ja haridusminister.

Nõukogu ettepanek ei ole kohtu hinnangul ministrile siduv otsustus, samuti ei tulene ühestki õigusaktist, et minister peab otsust tehes lähtuma nõukogu välja töötatud kriteeriumitest.

Menetlusosalised saavad tänast otsust vaidlustada 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles