Tartumaa suusasari pöörab pilgu harrastajate poole

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lihvisid Tähtvere spordipargis algava hooaja võistlusvormi igas vanuses suusasõbrad.
Eile lihvisid Tähtvere spordipargis algava hooaja võistlusvormi igas vanuses suusasõbrad. Foto: Margus Ansu

Krõbedatest miinuskraadidest hoolimata lükkab MTÜ Suusahullud sel pühapäeval Tähtveres käima kuuest etapist koosneva Tartumaa suusasarja teise hooaja, mis tänavu jõuab ka Saadjärve jääle.

«Praegu lubab pühapäevaks kaksteist kraadi ja see küll muret ei tekita,» ütles suusasarja peakorraldaja Vahur Teppan pakaselise ilma kohta. Sarja esimene sõit on Tähtvere spordipargis 1,3-kilomeetrisel kunstlumeringil klassikatehnikas.

Võrreldes eelmise talvega on Teppani sõnul tehtud sarja mitu muudatust. Neist olulisim on pikemad distantsid – mullu olid viiekilomeetrised rajad, tänavu aga on kõik etapid viisteist kilomeetrit.

«Esimesel hooajal olid ka sõidud igal neljapäeval, aga nii tihti ei jõua pikki sõite teha. Viis kilomeetrit oli väga intensiivne võistlus, aga nüüd on see mõeldud rohkem rahulikuma suusasõidu stiilis. Nii saab parema rütmi ja ei pea meeletult tuuseldama,» selgitas ta.

Distantside pikendamise põhjus on seegi, et sari tõmbaks rohkem harrastajaid. «Eelmine aasta mindi pigem võistlema, kuid nüüd saab tulla koos perega ja sõita rahulikult. Me võtame küll aega, aga tähtsam on see, et inimene tunneb rõõmu etapi läbimisest ja suusatunnist,» lausus Teppan.

Sarja avahooajal osales sõitudel keskmiselt 70 inimest. «Meil olid väga meeleolukad küünlavalguse etapid ning õhtuse aja kohta läks meil üle ootuste hästi,» arvas ta.

Tänavu toimuvad sõidud ühe erandiga päevasel ajal ning enamasti nädalavahetustel. Põhisõidu start on alati kell 12. Enne seda on täiskasvanute suusatund ning kui vanemad on rajale läinud, teevad treenerid lastele eraldi suusakooli.

Muudetud on ka paljude etappide kohti. Näiteks kehvade lumeolude tõttu on teine etapp viidud üle Saadjärve jääle. «Algselt pidi olema Lähte-Vedu suusasõit, aga kuna lund ei ole, läheme Saadjärve jääle,» märkis Teppan. Järvele lükatakse rada sisse paralleelselt kaldaga ning sõit on vabas tehnikas.  

Teppani sõnul saavad osalejad kogu suusavarustust ka kohapealt suusabussist laenata ning pakutakse võimalust suuski määrida.

Samuti kaaluvad korraldajad eraldi bussi tellimist. «Praegu bussi tellitud ei ole ja see sõltub esimese etapi osalejate huvist ja tagasisidest,» lausus Teppan. Ta lisas, et sarjas võib osaleda nii individuaalselt kui ka meeskonnaga. Lastele on osalemine ja koolitus tasuta.

Algav suusasari võiks Tep­pani sõnul olla hea harjutamisvõimalus ka neile, kes on otsustanud 16. veebruaril osaleda Tartu suusamaratonil. «See ongi üks mõte. Nii saab natukenegi teadmisi ja oskusi enne maratoni juurde,» sõnas ta.

Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk nõustus, et praegune lumepuudus ei panegi veel maratoni pärast muretsema, vaid pigem see, et osalejad ei saa harjutada. «Tartu maratoni vaatenurgast on sellised sarjad igati toetavad,» lausus ta. 


Lemeksi suusasari

• 26. jaanuaril Tähtvere spordipark, 15 km, klassika

• 1. veebruaril Saadjärve, 15 km, uisustiil

• 20. veebruaril Elva, 15 km, klassika

• 24. veebruaril Pangodi-Kambja, 15 km, klassika

• 1. märtsil Rõngu, 15 km, uisustiil

• 9. märtsil Vooremäe, 15 km, uisustiil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles