Tudengid leiutasid laulupeoratta

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeotule ja -lippude vedamiseks noodiratta (alumisel pildil) kujundanud Rainer Klement ja Helen Teigar teevad Tartu kõrgema kunstikooli hoovis tiiru neid juhendanud Jaanus Paaveri loodud veojalgratta Choosdayga, mis on tudengite sõnul umbes sama pikk kui nende kavandatud peagi valmiv noodiratas.
Laulupeotule ja -lippude vedamiseks noodiratta (alumisel pildil) kujundanud Rainer Klement ja Helen Teigar teevad Tartu kõrgema kunstikooli hoovis tiiru neid juhendanud Jaanus Paaveri loodud veojalgratta Choosdayga, mis on tudengite sõnul umbes sama pikk kui nende kavandatud peagi valmiv noodiratas. Foto: Kristjan Teedema

Tantsu- ja laulupeotuli kulgeb tänavu Tartust Tallinna jalgratastel. Jalgrataste ehitus, millega selle aasta laulu- ja tantsupeo tuli Tartust Tallinna viiakse, läheb peagi lahti. Tartu kõrgema kunstikooli tudengid annavad selleks kujundatud tandemi kavandile veel viimast lihvi.

Kui laulupeo TuleTulemise meeskond palus Tartu kõrgema kunstikooli tudengitel mõelda, milline võiks välja näha tandem, millele saaks kinnitada kaks lippu või tõrviku, hakkasid mööblieriala disainisuunal õppijad usinalt jalgrataste kohta taustauuringut tegema ja ohjeldamatult kõiki ideid visanditeks vorpima.

Teiste seas alustasid õhinal tandemi disainimist ka Rainer Klement ja Helen Teigar, kellele on südamelähedane nii rattasõit kui laulu- ja tantsupeod. Just nende kujundatud noodisarnaste sadulapostidega tandemi otsustaski Tule­Tulemise meeskond koostöös firmaga Hawaii Express laulu- ja tantsupeo tule Tartust Tallinna toimetamiseks valmis ehitada.

Keeruline sõiduriist

«Päris nullist me muidugi jalgratast leiutama ei hakanud, aga iga asja uuesti loomine ei olegi nii lihte,» rääkis noodiratta idee autor Rainer Klement. «See oli ikka paras pähkel,» lisas kavandi kaasautor Helen Teigar.

Klement ja Teigar visandasid kaastudengitega juhendaja Jaanus Paaveri soovitusel ka väga ulmelisi rattaid ja lasid fantaasial mõnuga lennata. «Näiteks laulukaarekujuline jalgratas, kus tõrvik sümboliseerib tuletorni, ning oli ka väga põnevad vineerist lahendusi,» kirjeldas Teigar koos tehtud kavandeid.

«Tudengitel fantaasia lendas ja see imponeeris meile väga, aga me tahtsime ikkagi midagi sellist, mis oleks jalgrattalik,» ütles TuleTulemise meeskonna koordinaator Hannes Astok. Tema sõnul valisid nad kavandi, mille järgi Hawaii Express hakkab juba selle nädala lõpus ratast ehitama, välja eelkõige teostatavuse ja ilu järgi.

Eelistati klassikat

Astok lisas, et ebatavalisemates rattakavandites oli ka tehnilisi probleeme, mille lahendamine nõudnuks palju lisatööd. «Rääkisime inseneridega, kes saavad aru, kuidas jalgratas funktsioneerib. Võib ju tunduda, et jalgratas on lihtne, aga viimase kahe kuuga olen aru saanud, et see on ikka jube keeruline sõiduriist,» ütles ta.

Astoki sõnul peaks Hawaii Express esimese noodiratta tooriku valmis saama mõne nädala pärast ja aprilli algusest hakkab TuleTulemise meeskond kolme tule- ja lipuratast juba proovima. Muu hulgas plaanitakse tuleratastel läbida ka Tartu rattaralli, et avastada ja parandada võimalikud vead enne laulu- ja tantsupeotule teekonda.

Varem on tuli liikunud hobuvankritel ja ka veeteed mööda, sel korral otsustati Astoki sõnul kasutada rattaid, kuna nende liikumist on kerge jälgida ning ratastel tuleteekonnast on võimalik osa saada paljudel.

«Tänavune aasta on ka liikumisaasta ja see, et kõik tuleviijad ennast liigutaks, on meile väga tähtis,» lisas Astok.

Tuli läbib seitse maakonda

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu «Aja puudutus. Puudutuse aeg» on Tallinnas 4.–6. juulini. Teed peole näitab seitset maakonda läbiv tule teekond.

Kohalikud lauljad, tantsijad ja pillimehed liiguvad teekonnal jalgratastel lühikeste distantside kaupa. Külast külla sõites antakse tuld käest kätte ja nii jõuab laulupeotuli Tartust Tallinna teatesõiduna 20 päevaga. Tuleratasteks on kolm Tartu kõrgemas kunstikoolis disainitud tandemit, mille kõrval liiguvad ka teised jalgrattad.

Laulu- ja tantsupeotuli hakkab Tartust Tallinna liikuma 15. juunil päikesetõusu ajal. Tartust sõidetakse tulega esmalt Jõgevamaale, sealt edasi Ida- ja Lääne-Virumaale ning seejärel peab tuli jõudma läbi Järva- ja Raplamaa Tallinna Kalevi staadionile 4. juuli õhtul kella kuueks. Tulega sõidetakse läbi umbes 1350 kilomeetrit.

Laulu-, tantsu- ja muusikakollektiividele on tulevedajaks registreerumine juba aasta algusest avatud. Tuld saab vedada kuni 5000 laulupeolist. Peale nende saavad õhtustel rahvapidudel tuld käest kätte anda veel 2000–4000 inimest.

TuleTulemise meeskonna koordinaatori Hannes Astoki sõnul puudutab tuli käest kätte andes meist igaüht.

«See on ka laulu- ja tantsupeo puudutus. Tule puudutus,» lisas ta.

kas teate?

TuleTulemine

• Tule teekonda korraldab TuleTulemise meeskond, kuhu kuuluvad Tartu meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud. Nemad korraldasid laulupeotule teekonda ka 2009. aastal, kui tuli viidi mööda vett Tartust Pärnusse.

• Tuli liigub tänavu jalgratastel, iga päev 40–60 kilomeetrit.

• TuleTulemist on võimalik jälgida reaalajas kiivri- ja rattakaamerate piltidelt (EMT 4G võrgu toel) vastava lehekülje ja mobiilirakenduse kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles