Raidla pakkus Tartu Ülikoolile viiginõukogu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tartu Ülikooli kuratooriumi esimees Jüri Raidla pehmendaks rektor Alar Karise pakutud ülikooli juhtimismudelit nii, et uues nõukogus oleksid poliitikute esitatavad ja akadeemilise kogukonna esitatavad liikmed tasakaalus.

See tähendaks, et viis ühiskonna ja viis akadeemilise pere esitatud liiget valiksid ülikoolile väljaspoolt tegevpoliitikute ringi tuleva rektori, kellest saaks ka nõukogu üheteistkümnes liige.

Alar Karise skeemi järgi tuleks uue nõukogu kuus liiget n-ö väljaspoolt ja viis ülikooli seest.

Täna Tartus Dorpati konverentsikeskuses peetud seminaril ülikoolide juhtimisest Raidla esitatud nägemuse kohaselt peaks sellisel nõukogul olema muuhulgas voli valida rektor, kinnitada ülikooli põhikiri, eelarve, strateegia ja aastaaruanne.

Raidla modereeritud debatis osalenud Tallinna Ülikooli professori Mati Heidmetsa sõnul võiks sellise tasakaalu-skeemi alustuseks kasutusele võtta, kui on tagatud, et see nõukogu ka reaalselt oma otsuste eest vastutab.

Raidla sõnul peakski sel juhul nõukogul olema täisvastutus oma otsuste eest. «Siis ta ei ole enam mäng,» märkis ta.

Saalist sõna saanud Tartu Ülikooli õigusprofessor Jaan Ginter väitis selle peale, et ka äriühingute liikmetel on Eestis praegu täisvastutus. «Kas olete näinud, et kellegi käest oleks seda välja nõutud? Ei ole ju,» märkis ta.

Tema sõnul on reaalne, et nõukogu valeotsused maksab lõppkokkuvõttes ikka kinni Tartu Ülikool ise.

Küll aga leidis ta praeguse süsteemi kaitseks, et praegu Tartu Ülikooli nõukokku kuuluvad 50 inimest tunnevad palju selgemat vastutust oma otsuseid langetades, sest need puudutavad otseselt nende enda tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles