Madal veeseis lubas randa puhastada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Võrtsjärve  veepiir on tänavu sügisel taandunud rannast paarisaja meetri kaugusele, sai buldooser järvepõhja ära puhastada nii, et välja tuli looduslik liiv.
Et Võrtsjärve veepiir on tänavu sügisel taandunud rannast paarisaja meetri kaugusele, sai buldooser järvepõhja ära puhastada nii, et välja tuli looduslik liiv. Foto: Kristjan Teedema

Paljud Võrtsjärve ääres elavad inimesed on lasknud sel sügisel setetest puhastada oma paadikanalid, sest järve veetase on üle aastate päris madalaks jäänud. Võimalust ei lasknud käest ka Rannu vald, lastes ära puhastada Trepimäe ujumiskoha.

Praegu on Vehendi külas asuv puhkeala inimtühi. Pole ka ime, sest ka 2006. aastal rajatud palkidest varjualuses on grillimiseks liiga külm ja rõske. Vette saavad minna ehk vaid talisuplejad, sest veepiirilt läigib vastu jää.

Seevastu suvel on siin rahvarohke, kinnitas vallavanem Maano Koemets. Just uut suve silmas pidades puhastustööd ette võetigi.

Nimi muutub

Enamik inimesi tunneb Trepimäe puhkeala rohkem Vehendi puhkealana. Vallajuhi sõnul tekitab see aga inimestes pidevalt segadust, sest lähikonnas asub Vehendi motell. «Alailma käiakse motellis küsimas, kus teil see rand siin on,» rääkis Koemets. Motell asub rannast ja järvest aga kaugemal.

Seetõttu on vallal plaan vahetada välja puhkeala juurde juhatavad sildid, et puhkajad jõuaksid ikka Trepimäe randa.

Rannale jääks siiski supluskoha staatus, sest avalikule rannale kehtivad rangemad nõuded, mis eeldaks ka vetelpäästjate palkamist. Nii palju vald kulutada ei taha. Esmane vetelpäästevarustus ehk stendil rippuv päästerõngas tuleb siiski enne uut suplushooaega, lubas vallavanem. Veel on omavalitsusel plaanis tuua randa lastele mõeldud ronimis- ja kiikumisatraktsioone.

«Vesi läheb siin väga aeglaselt sügavaks. Just lastega on siin mugav ja turvaline,» sõnas Koemets. Suveks soovib vald leida veel teenusepakkuja, kes müüks näiteks jäätist.

Buldooseritööd, mille käigus lükati ohutuse huvides kinni vana paadikanal, läksid maksma 1120 eurot, mille tasus vald. Koemets lisas, et Rannu vallal saavad selle aastaga kõik võlad pankade ees tasutud. Nii on omavalitsus Euroopa Liidu fondide uueks avanemiseks finantsiliselt paremini valmis. Uuel rahastusperioodil on plaanis muuta energiasäästlikumaks mitu ühiskondlikku hoonet, kuid võimalik, et uusi ideid tekib ka ranna kohta.

Naabrusesse elamud

Et koht ujumiskoha ümbruses on kena ning ka ühendusteed lähemate ning kaugemate asulatega head, ootab Rannu vald sinna kinnisvaraarendust. Valminud on detailplaneering, mis näeb ette eramaju ja umbes hektarisuurusi krunte nende ümber. Ka tulevase asumi elektri- ja teedevõrgu peale on planeeringus mõeldud.

Suure potentsiaaliga kinnisvarapiirkond võiks vallajuhi hinnangul olla ka päris järve ääres asuv vana pioneerilaagri kinnistu. Põhjus, miks selle alaga pole juba pikemat aega midagi ette võetud, peitub juba omanikes, märkis Koe­mets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles