Kohus jättis Raidalile juhiloa alles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Raidal
Jaanus Raidal Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Tartu maakohus tühistas täna Otepää vallavolikogu esimehele Jaanus Raidalile joobes juhtimise eest lisakaristusena määratud juhtimisõiguse äravõtmise, kuid jättis jõusse talle määratud rahatrahvi.

Raidalile määratud lisakaristus tühistati, kuna politsei polnud seda teinud õige paragrahvi alusel.

Raidal taotles kohtult terve väärteoasja otsuse tühistamist ja väärteomenetluse lõpetamist, leides, et politsei on menetluse läbiviimisel oluliselt rikkunud menetlusnorme ja tema põhiõigusi. Samuti on tema hinnangul rikutud seadust karistuse määramisel.

Tartu maakohus rahuldas Raidali kaebuse osaliselt, tühistades talle mõistetud lisakaristusena juhtimisõiguse äravõtmise neljaks kuuks. Muus osas jättis kohus väärteoasja otsuse muutmata ning 10 200-kroonine rahatrahv jäi jõusse.

Kohus leidis, et Raidal on autot juhtides alkoholipiirmäära ületanud ja tema süü on tõendamist leidnud.

Samas leidis kohus, et põhjendatud on kaebuse esitaja viide, et talle määratud karistuse aluseks olnud liiklusseaduse paragrahv ei võimalda üheaegselt nii rahalise karistuse määramist kui ka juhtimisõiguse äravõtmist.

Raidalile oli karistus määratud liiklusseaduse paragrahvi 74-19 lõige 2 alusel, kuid see ei võimalda üheaegselt nii rahalise karistuse määramist kui ka juhtimisõiguse äravõtmist.

Juhtimisõiguse saab lisakaristusena ära võtta liiklusseaduse paragrahvi 74-19 lõige 3 alusel, seda aga karistuse määramisel tehtud ei oldud. Seetõttu rahuldas kohus Raidali kaebuse osaliselt ehk lisakaristuse tühistamise osas.

Põhikaristuse osas jättis kohus aga politsei otsuse muutmata. Kohus leidis, et Raidali karistamine üle sanktsiooni keskmäära ehk 10 200-kroonise rahatrahviga on antud rikkumise äärmist ohtlikkust arvestades põhjendatud.

Otsust saab kuu aja jooksul vaidlustada riigikohtus.

Politsei tabas joobes Jaanus Raidali autoroolist Otepää linnas ööl vastu 20. septembrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles