Suvine autoralli saab linnalt 30 000 eurot

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli aastat Otepää ümbruses toimunud Lõuna-Eesti ralli jõuab tuleval suvel Tartusse.
Neli aastat Otepää ümbruses toimunud Lõuna-Eesti ralli jõuab tuleval suvel Tartusse. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Tartu järgmise aasta eelarvest on spordiprojektide toetuseks plaanitud 433 450 eurot. Uute projektide hulgast saab suurima summa tuleval suvel Tartus ja Lõuna-Eestis toimuv Rally Estonia.

Linnavalitsuse ettepanekul toetatakse järgmise aasta 17.–19. juulini toimuvat rallivõistlust 30 000 euroga. Võistluse kogumaksumus on 900 000 eurot. Tartu linnalt sooviti toetuseks 99 000 eurot.

Tartu rahandusvaldkonna abilinnapea Kajar Lember põhjendas otsust ürituse mastaapsusega.

«Tegu on vaieldamatult kõige suurema üritusega. Esimest korda on katsed Tartus ja see on linnale väga suur reklaam. Siia tuleb palju külastajaid ja ei maksa alahinnata ka teleülekandeid,» selgitas ta.

Neli aastat Otepää ümbruses peetud võistlus on tuleval aastal FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etapp, mille stardi- ja finišipoodium asub Tartu kesklinnas. Tartus sõidetakse 17. juulil üks linnakatse ning samal õhtul toimub suurel laval kontsert. Samuti asub Tartus rallijärgne kinnine park.

Sõit üle Toome

Rally Estonia direktor Urmo Aava ütles, et nii tugeva tasemega autorallit pole varem Eestis korraldatud. Võistlus toob Lõuna-Eestisse Euroopa parimad rallisõitjad, hulgaliselt välisajakirjanikke ja üle 10 000 rallituristi. Kokku oodatakse võistlusele kuni 40 000 pealtvaatajat.

«Kõik on alles planeerimise faasis, aga praeguse plaani järgi starditakse raekoja tagant ning sõidetakse üle Toomemäe. Meie mõte on see, et kui inimene tuleb rallit vaatama, oleks kõik jalgsi käimise kaugusel ja poleks vaja autoga ringi sõita,» rääkis Aava. Tartu kiiruskatse on 1,9 kilomeetrit pikk.

Uute spordiprojektide hulka on linn arvanud ka võimlemisklubi Janika osalemise tiitlivõistlustel. Klubi esindusrühm Sunshine on valitud esimest korda linna esindusvõistkonnaks ning saab selleks toetust 10 000 eurot.

Klubi juhataja Anna-Liisa Parm ütles, et linnale pandud ootused ja lootused on väga suured olnud, sest profirühma ülevalpidamine ja majandamine on väga kulukas.

Ammune soov

«Kahjuks on Eestis see süsteem väga paljuski lapsevanemate õlul. Sunshine on aga näidanud üles väga professionaalset meisterlikkust ja selline võistkond võiks Tartut esindada,» lausus Parm.

Ööl vastu kolmapäeva Hispaaniast võistlustelt saabunud rühma peatreener Kristiina Noor lisas, et klubi tegi esindusvõistkonnaks saamise avalduse juba eelmisel aastal, kuid ei saanud siis soovitud staatust.

«Ausalt öeldes oli see meile suur pettumus. Meie sõidud on päris kallid ja seetõttu on toetus väga oluline,» ütles peatreener.

Järgmisel aastal osaleb Sunshine kolmel maailmakarika etapil: jaanuaris Tartus, märtsis Bulgaarias Sofias ning aprillis Helsingis. Hooaeg lõpeb mais Moskvas toimuvate maailmameistrivõistlustega. Eelmisel aastal kulus rühmal ainuüksi võistlusreiside peale 35 000 eurot.

Suuremat toetust saavate uute projektide hulgas on veel näiteks Eesti juunioride osalemine võrkpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril ning 30. SELLi üliõpilasmängud. Järgmise aasta jaanuaris toimub Tartus ka Euroopa noorte korvpalliliiga U16 etapp, mida linn toetab 500 euroga.

Uuest eelarvest toetatavad uued spordiprojektid

• Rally Estonia 17.–19.7    30 000

• Juunioride võrkpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniir 12.–24.8    17 000

• 30. SELLi üliõpilasmängud Tartus 1.–31.5    10 000

• 2. Martin Kutmani mälestusvõistlused kergejõustikus 1.–28.2    2500

• Euroopa noorte korvpalliliiga U16 Tartu etapp 23.–26.1    500

• Rahvusvaheline noorte korvpalliturniir Rock Basket Cup 19.9–21.9    400

• Eesti juunioride ja B-klassi judo meistrivõistlused 29.–30.3    400

• Balti mere maade klubide matškohtumine kergejõustikus     4.–6.7    400

• Eesti meistrivõistlused BMXis 6.7    350

• Kevadturniir ilu- ja rühmvõimlemises 14.–16.3    300

• Christmas Cup iluuisutamises 14.–15.12    300

• Rahvusvaheline iluvõimlemise turniir Diiva Cup 1.6    300

• Tartu Suusaklubi Tartu etapp 22.3    200

• Rahvusvaheline korvpalliturniir Felix Cup 9.–10.5    200

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles