Sümpoosion lahkab Lissaboni lepingu ülimuslikkust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õigusteadlased kohtuvad 10. mail Tartus Eesti-Saksa ühissümpoosionil «Lissaboni leping ja liikmesriigi põhiseadus: kas ülimuslikkuse küsimus on lahenduse leidnud?»


Sümpoosionil uuritakse, kuidas Euroopa Liidu liikmesriikide põhiseaduskohtutes on vastu võetud Euroopa Kohtu doktriini Euroopa Liidu õiguse ülimuslikkusest kogu rahvusliku õiguse, sealhulgas põhiseaduse suhtes. Samuti uuritakse ümarlaual, kust tulevad erinevused rahvuslike õiguskordade suhtumistes Lissaboni leppesse, teatas Tartu Ülikooli pressitalitus.



Ümarlaua üks läbiviijatest, Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo kinnitas, et konkreetseks ajendiks seda teemat käsitleda on Saksamaa põhiseaduskohtu 2009. aasta 30. juuni otsus Lissaboni lepingu Saksamaa põhiseadusele vastavuse küsimuses, mis ühelt poolt küll lubas Saksamaal Lissaboni lepingu ratifitseerida, kuid teisalt väljendas Euroopa õiguse suhtes mitmeid reservatsioone.



«Samas Eesti Vabariigi Riigikohus on suhtunud Euroopa Liidu õiguse ülimuslikkuse doktriini toetavalt ja tundub, et reservatsioonideta.»



Sümpoosioni peaesinejateks on Berliini Humboldti ülikooli emeriitprofessor Christian Tomuschat, kes esindas Saksamaa valitsust kohtuvaidluses Lissaboni lepingu vastavuse üle Saksamaa põhiseadusele. Samuti Eesti Vabariigi Riigikohtu kohtunik ja TÜ Euroopa õiguse dotsent Julia Laffranque.



Ümarlaual osalevad teiste seas ka endine õiguskantsler Allar Jõks, TTÜ professor Katrin Nyman-Metcalf ja poliitik Urmas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles