Väiketootjate toetuseks sündis toidukalkulaator

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi lektor Viia Parts (vasakul) ning Foodarti koordinaator Tiiu Ohvril tutvustavad toi-dukalkulaatori tööpõhimõtet.
Eesti maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi lektor Viia Parts (vasakul) ning Foodarti koordinaator Tiiu Ohvril tutvustavad toi-dukalkulaatori tööpõhimõtet. Foto: Martin Pau

Väikeste toiduettevõtete abistamiseks lõid Eesti maaülikooli teadlased veebis tasuta avaneva tabelkalkulaatori, mis laseb näiteks rehkendada, mitu kilo kõrvitsaid ja astelpajumarju on tarvis viie kilo džemmi valmistamiseks.

Eesti maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi lektor Viia Parts, üks toidukalkulaatori autoreid, valis internetist kõrvitsa-astelpajukeedise retsepti ning džemmi soovitava koguse täiesti suvaliselt, et tutvustada ajalehe vahendusel kalkulaatori tööpõhimõtet.

Valitud väike moosikogus vihjab küll sellele, et Eesti-Läti ühisprojekti Foodart toel valminud tarkvara pole mõeldud suurtele moositööstustele ning liha- ja piimakombinaatidele, vaid kohalikust toorainest kohalikule turule nišitooteid kavandavaile väikeettevõtjaile.

«Kalkulaator on mõeldud eeskätt neile, kes ei tunne tootearenduse põhimõtteid ning selle valdkonna juriidikat,» selgitas Foodarti koordinaator Tiiu Ohvril.

Arvesse ka konkurendid

Niisiis lasi Viia Parts toidukalkulaatoril välja rehkendada viie kilo džemmi toorainete koguse, aga ühtlasi ka pakendikulu. Tagant ettepoole liikudes oli tulemus järgmine: ühe 300-grammise kõrvitsa-astelpajudžemmi purgi omahind tuleb 2 eurot ja 15 senti, millest 70 senti moodustab purk, 5 senti etikett, 12 senti kaas ning 1 euro 28 senti marjad, kõrvits, suhkur ja vesi.

Vett kuluks sellisele moosikogusele 520 grammi, suhkrut 820 grammi, astelpajumarju 1,377 kilo ning kõrvitsat 4,03 kilo.

Et teha selgeks džemmi turuleviimise tasuvuspunkt, saab toidukalkulaatorisse sisestada ka palga- ja energiakulu, kuni kolme konkurendi analoogse toote hinna. Arvesse tuleb seegi, kas moositegija on käibemaksukohuslane või mitte.

Läti keeles tuleb ka

Viia Parts ning Tiiu Ohvril nentisid, et kogu rehkenduse saab iga ettevõtja teha loomulikult ka paberil, kuid tabelarvutus lubab mugavaid ümberarvutusi, muutes andmeid kui tahes palju kordi.

«Tänu toidukalkulaatorile peab ettevõtja vähem oma aju pingutama,» märkis Ohvril.

Kalkulaatori arendamisel lõid ajurünnakutes ja katsetamisel kaasa Lõuna-Eesti väikeettevõtjad ning Põlvamaa Arenduskeskus, tööle pani kalkulaatori Henri Lillemaa firmast Vamos.

Lätist oli kaasatud Sigulda maavalitsus ning põllumajanduse nõustamis- ja koolituskeskus.

Kalkulaatorist, mille leiab aadressilt http://ms.emu.ee/ettevotjale, on ka lätikeelne versioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles