Tartu tänavune jõulupuu tuleb kahe ladvaga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänavune jõulupuu kasvab Rõuge vallas Taudsa külas ning on kahe ladvaga. Kaugemalt vaadates pole väikest iluviga näha.
Tartu tänavune jõulupuu kasvab Rõuge vallas Taudsa külas ning on kahe ladvaga. Kaugemalt vaadates pole väikest iluviga näha. Foto: Tartu LV

Tartu valis tänavuseks jõuluajaks raeplatsile kuusepuu, millel on kaks latva. Iluveaga kuusk asub kaugel Rõuge vallas ning selle toomine ja püstipanek võtab kaks päeva.

Linna haljastusteenistuse peaspetsialisti Inga Kiudorfi sõnul pakuti tänavu Tartule üheksat kuuske. «Paar neist olid sellised, mida on ka varem pakutud, ja soovitati sel aastal uuesti,» märkis Kiudorf. Tema sõnul langes seekord valik väga kaugele: kuusk asub Tartust umbes 85 kilomeetri kaugusel Rõuge vallas Taudsa külas.

Nii kaugelt pole Tartule jõulupuud varem kunagi toodud, kuid Kiudorfi sõnul polnud neil valikut. «Mõned pakutud puud langesid ära juba enne, kui neid vaatama jõudsime. Inimesed ikka leidsid pärast, et kuuske pole võimalik kätte saada. Näiteks oli mõnel ees suur magistraalkraav, millest pole võimalik üle saada,» rääkis ta.

Väike iluviga

Mitmed pakutud kuused olid aga nii väikesed, et ei andnud nõutavat kõrgust välja. Raekoja platsil peaks kuuse kõrgus olema vähemalt 16 meetrit. Kuna meeter läheb maa sisse, peaks puu olema looduses vähemalt 17 meetrit kõrge.

Väljavalitud kuusk on umbes 23 meetrit kõrge ning 60–80 aastat vana. Kiudorfi sõnul vastab see linna kõigile nõuetele, kuid on siiski väikese veaga. «Põhimõtteliselt on kuusk täpselt selline, nagu me soovisime. Ilusa kujuga ja tihe. Küll on tal üks väike viga. Tal on kaks latva. Aga kaugelt vaadates pole harusid näha. Pigem on see kuusele plussiks, sest teeb ülemise osa tihedamaks,» ütles ta.

Kiudorfi sõnul märgati kaheks hargnenud latva siis, kui käidi puud vaatamas ja pildistamas.

«Tavaliselt oleme sellised puud välistanud,» märkis ta ning põhjendas erandi tegemist mitmeti. «Hargnemine on ülemises kolmandikus ja see ei peaks üldse häirima. Mõlemad harud lähevad ilusti paralleelselt üles,» lausus Kiudorf. Ta lisas, et kuuse paigutamisel raeplatsile tuleb hargnemisega arvestada.

Kuuse omanik Sirje Pihelgas põhjendas oma pakkumist mitmel moel.

«Esiteks on ta juba nii suur, et on aeg midagi ette võtta. Teiseks on mul kõrvalhooned nii lähedal, et kui ta murdub, võib ta puukuuri peale kukkuda. Kolmandaks seob mind Tartuga emotsionaalselt palju,» rääkis Pihelgas. Ta tunnistas, et natuke on tal puust kahju ka. «Aga ega ta siis ka kellelegi rõõmu tee, kui ta ükskord ümber kukub.»

Pihelgas pakkus Tartule tegelikult kahte kuuske, mõlemad on ilusad ja sobiks, kuid seekord langes valik nooremale, millel on kitsam võra.

Toomine aina raskem

«Kuuse toomine on komplitseeritud ja nii kaugelt tuues ei julgenud me laiema võraga kuusega riskida,» ütles Kiudorf. Kuuse kättesaamiseks tuleb enne läbida umbes 100 meetrit kitsast metsateed.

Kuuse vedu Tartusse läheb Kiudorfi sõnul raskemaks ka seetõttu, et uus postimaja liiklussõlm ja uus Ringtee sissesõit ei võimalda enam kuuske mööda Turu tänavat tuua. Teine võimalus on tuua puu Tiksoja teeristi kaudu või hoopis Räpina maanteed pidi.

Kuna jõulupuu tuuakse tänavu väga kaugelt ning linna sissesõit on keeruline, võib kogu operatsioon võtta lausa kaks päeva. «Kui ka varavalges peale hakata, siis Tartusse jõuab ta ikkagi pimedas,» rääkis Kiudorf.

Kuusk on plaanitud tuua 26. novembril ning 1. detsembril peab ta juba täies hiilguses särama. Kui palju jõulupuu, selle vedu ja ülespanek linnale maksma läheb, selgub selle nädala lõpus, kui valitakse välja kuuske transportiv firma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles